Сьогодні увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови

Новини 21 Лютого, 2022 54

Сьогодні увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови

Починаючи із 2000 року у всіх державах світу 21 лютого відзначають день материнської мови, який покликаний звернути увагу на підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, в організації вважають, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

На Львівщині підтримці та розвитку української мови приділяють значну увагу.

Зокрема, у Програмі розвитку освіти цього року планують реалізувати проєкт «Книгокрай» із формування навичок читацької культури, підвищення рівня читацької грамотності й мотивації школярів до читання книжок українською мовою. У проєкті також передбачено розширити ініціативу «Книга вголос», яка триває уже шостий рік.

«Книга вголос» передбачає створення аудіо бібліотеки педагогічної та художньої літератури на базі Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки.

«Озвучення україномовних книг – цікава та перспективна річ. У нашій бібліотеці чимало цінного матеріалу, серед якого праці з педагогіки, казки, художня література. Україномовний контент треба повсякчас розширювати, і він неодмінно знайде свого слухача», – наголосив директор департаменту освіти Олег Паска.

У межах проєкту «Книга вголос» уже начитано уривки книг із фондів бібліотеки, серед яких проза, поезія та аудіокомпозиції про видатних людей. З деякими аудіозаписами можна ознайомитись тут.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, майже половина з яких знаходяться під загрозою зникнення. В нашій країні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Коментарі

Позначки: