Сьогодні свято для багатьох мусульман – Новруз Байрам

Новини 21 Березня, 2020 1 650

Ілюстрація: ФБ/Андрій Юраш

В Україні Новруз (Наврез-байрам) святкують кримські татари

Сьогодні Міжнародний день Новруз, який з 2009 року включений до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Укрінформ, Міжнародний день Новруз проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 19 лютого 2010 року з ініціативи Азербайджану. Відзначається іранськими і тюркськими народами в день весняного рівнодення, що на Сході є символом початку нового року, оновлення природи й початку нового життя.

До ісламських звичаїв свято не має відношення, в арабських країнах його не відзначають.

Коріння цього свята надзвичайно глибоке, й сягає дописемної доби людства. Воно було одним із головних свят стародавньої релігії зороастризму, яке народи, завойовані згодом арабами, продовжували святкувати попри те, що прийняли іслам. Символ Новруза, який з перської перекладається як «новий день» – вогонь і молода зелень пророщеного зерна (пшениці або ячменю).

На честь цього свята запалюють вогнища, готують різні солодощі, фарбують варені яйця. Одним із атрибутів Новруза у багатьох тюркських народів та іранців є хонча – спеціальна таця чи кошик (подібний до того, який українці готують до Великодня), де красиво викладають усілякі ласощі (одним із головних є пахлава), семені (пророслу пшеницю), горіхи, яйця, ставлять свічечки і прикрашають квітами. Нині Новруз, як початок нового року, відзначають понад 300 млн людей у всьому світі – на Балканах, Близькому Сході, Кавказі, в Центральній Азії, басейні Чорного моря та в інших регіонах.

В Україні Новруз (Наврез-байрам) святкують кримські татари.

За інформацією ZIK, станом на квітень 2019 року, у Львові проживало близько 2,5 тис. кримських татар, які починаючи з 2014 року, змушені були покинути окупований Росією півострів.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,