Сьогодні римо-католики та вірмени святкують Вербну неділю

Новини 28 Березня, 2021 1 865

фото: mukachevo.net

На відміну від християн східного обряду, у традиції західного вербу освічують не після, а до Служби Божої. Відтак всі повертаються до храму, а священик несе велику пальмову гілку

28 березня за Григоріанським календарем цьогоріч випадає Пальмова неділя (Свято Входу Господнього в Єрусалим). Це свято відзначається за тиждень до Пасхи.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє РІСУ.

Свято символізує з одного боку визнання місії Ісуса Христа, а з іншого – прообраз входу Сина Людського в Рай.

Юдеї очікували, що Месія – Спаситель Ізраїлю – з’явиться на Великдень. В той час Юдея була під пануванням римлян, і очікували національного визволителя від іноземного панування.

Народ Єрусалима, знаючи про воскресіння Лазаря, зустрічає Ісуса дуже урочисто. Ісус, показуючи, що він входить в Єрусалим з бажанням миру, а не війни, в’їжджає на ослі (на Сході в’їжджати в місто на ослі – символ миру, верхи на коні – символ війни).

Згадка про це свято зустрічається ще у Амвросія Медіоланського і Єпіфанія Кіпрського, а його зображення знаходять на саркофагах IV століття, проте остаточно в західній традиції свято ( лат. Die dominica in palmas – Пальмова неділя) встановлюється до VII століття. Існує думка, що вперше воно було відзначено в Єрусалимі.

У римо-католиків, за винятком цього року, коли існують карантинні обмеження, перед початком Служби традиційно проводиться хода навколо храму або в самому храмі. Учасники ходи тримають в руках гілки (в південних країнах – пальмові, в північних – вербні або інші) і запалені свічки. Під час ходи співаються святкові антифони і гімн Христу-Царю. Процесія символічно представляє собою людей, що вийшли назустріч Спасителю під час Входу Господнього в Єрусалим.

Меса цього дня включає читання Страстей Господніх, які читаються крім цього дня тільки в Велику П’ятницю. Освячені на богослужінні гілки зберігаються в будинках віруючих до наступного Великого посту.

Як пише mukachevo.net, 28 травня 2021 року християни західного обряду відзначають шосту неділю Великого посту – Вхід Господній в Єрусалим. Вхід Господній в Єрусалим — християнське свято, що відзначається в неділю, що передує Великодню. Цього дня розпочинається Страсний тиждень.

Історія свята

День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті. Люди, які Його вітали, кидали на дорогу плащі та зелені галузки пальм, вигукуючи: «Осанна Синові Давида!». Урочистий в’їзд Ісуса Христа в Єрусалим описаний у всіх Євангеліях. Цій події всі вони надають особливого значення.

Традиції свята

В цей день перед початком урочистої служби віруючі і священнослужителі традиційно проходять ходою навколо храму або всередині самого храму і в цей час співають святкові антифони і гімн Христу-Царю. В руках учасники ходу тримають гілки (в південних країнах — пальмові, в північних — вербові або інші) і запалені свічки. Все це дійство символізує зустріч Спасителя людьми під час Входу Господнього в Єрусалим.

Господарі, повертаючись з церкви зі свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або — якщо було близько — то в полі, «щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток»; а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами. Після церкви люди одне одного били такою свяченою вербою, примовляючи: Шутка б’є — не я б’ю, Віднині за тиждень: Буде в нас Великдень!

Посвячені галузки затикали у хліві, «щоб нечиста неправувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». Решту ж клали за образи на покуті.

Зазначимо, що православні та греко-католики відзначатимуть Вербну неділю майже через місяць — 25 квітня.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,