Сьогодні Папа Франциск святкує 84-річчя. Цікаві фото і факти про Папу з нагоди Дня його народження (ФОТО)

Новини 17 Грудня, 2020 2 060

Фото: Український центр в Італії/ФБ

17 грудня 1936 року у Буенос-Айресі народився Хорхе Маріо Бергольйо, який сьогодні більш знаний під іменем Франциск, Папа Франциск. Він походить із багатодітної італійської родини, а своє нинішнє ім’я взяв на честь святого Франциска з Асижу. Єзуїт, отримав титул кардинала від папи Івана Павла ІІ, дотримується невибагливого й поміркованого способу життя, пов’язаний з Україною і любить мистецтво… Пропонуємо до Вашої уваги цікаві факти про Папу Франциска, які не залишать Вас байдужими.

Як пише «Четверта студія», про це – у публікації «Духовна велич Львова».

Чи має папа фах?

Блаженний Августин працював викладачем, а Василій Великий ще до початку активної церковної діяльності займався світськими справами й проводив цілком буденне життя тогочасного обивателя. Це підтверджує, що видатними теологами чи мислителями, знаними діячами і шанованими історичними персонажами не народжуються – такими стають. І шлях цей, у переважній більшості випадків, зовсім непростий. Щось подібне, у якомусь сенсі, можна сказати і про Хорхе Маріо Бергольйо. Перший етап його навчання закінчився дипломом хіміка. Далі майбутній папа навіть встиг попрацювати у лабораторії, де стежив за відповідністю продуктів харчування встановленим стандартам. Опанування філософських та богословських дисциплін, гуманітарної освіти – це вже про наступний період його навчання.

Чинний папа був учасником конклаву ще у 2005 році, після смерті понтифіка Івана Павла ІІ. Тоді він також був серед претендентів, його кандидатуру називали одним із папабілів, тобто кардинал, чия перемога розглядається як досить імовірна. Папою став Бенедикт XVI, але кардинал Бергольйо все одно отримав дуже серйозну підтримку – декілька десятків голосів. Від цього моменту і до власного обрання останній працював, переважно, у рідній Аргентині. Відтак обрання кардинала Бергольйо у 2013 році для багатьох стало великою несподіванкою. З іншого боку, вибори відбулися досить швидко.

Перший папа-єзуїт

У 2013 році на конклаві було обрано папу Франциска. Наступна інформація може дуже сильно здивувати багатьох любителів розмов про різні варіанти змов та шанувальників теорій про підводні течії, але саме папа Франциск – це той випадок, коли єзуїт вперше в історії став понтифіком. До нього єзуїти папами не ставали. Членом Товариства Ісусового Хорхе Маріо Бергольйо став ще у далекому 1958 році, був також провінціалом єзуїтів в Аргентині. Крім того, він ще й став першим і на цей момент єдиним папою, який обрав собі ім’я Франциск. Раніше воно ніколи не використовувалося понтифіками. Ім’я папи – це також і своєрідна програма дій. Тому папа Франциск – це не про управління чи владність, це про смирення, простоту та про приклад власним життям.

На сам кінець, папа Франциск – це і перший понтифік з Нового світу. Востаннє римським єпископом обирали людину з-за меж Європи ще у VIII столітті – це був Григорій ІІІ, який сирійського походження.

Папа і Україна

З 1998 року о. Бергольйо був ординарієм для всіх вірних східного обряду, що проживають в Аргентині. Між такими було й достатньо багато українських греко-католиків у Аргентині. Однак, із українськими теренами його зв’язки розпочалися ще раніше. Хоча б тому, що вихователем майбутнього понтифіка у салезіанській школі був о. Степан Чміль, єпископ і ректор Української Папської Малої Семінарії в Римі.

Керуючись словами глави УГКЦ владики Святослава (Шевчука), можна стверджувати, що папа Франциск “дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу літургію та обряд, про нашу духовність”. Ще одним підтвердженням таких слів є неодноразові згадки папою Франциском про Україну у своїх виступах та зверненнях, його молитви за Україну.

“Біле розп’яття”

Папа Франциск на “ти” із мистецтвом та творчістю. Він любить музику Бетховена і поезію німецького романтика Йоганна Гельдерліна, захоплюється танцями і має улюблену футбольну команду. Найкраще чтиво для нього – це “Божественна комедія” Данте. Не менше він любить і Хорхе Луїса Борхеса. Прихильність папи Франциска до картини “Біле розп’яття” Марка Шагала – це окрема історія. Понтифік неодноразово називав цю картиною своєю улюбленою, часто писав про неї й ставив її в рівень з найбільшими шедеврами світового живопису.

На полях, тобто між рядків

Папа Франциск регулярно користується громадським транспортом і літати також любить економ-класом, він відмовився від розкішних апартаментів, надмірної охорони і всього, що асоціюється із багатством та розкішшю, сам готує собі їжу. До свого обрання жив на третьому поверсі невеликого будиночку, що примикає до катедрального собору Буенос-Айроса. Понтифік відвідує притулки для бідних та в’язниці. Одного року, напередодні Великодня, навіть умивав в’язням ноги. Що цікаво, між останніми були й мусульмани. Папа Франциск небагатослівний, його промови короткі, але більш промовистими є його дії. Дуже цікаво та знаково відповідає на запитання як він сам може себе охарактеризувати: “Хорхе Бергольйо, священник”.

#Найцікавіші_фото_Папи_Франциска за 7 років його перебування на Святому Престолі Ватикану…..📸📸📸Йому сьогодні виповнилося 87 років!!!!

Опубликовано Український центр в Італії Четверг, 17 декабря 2020 г.

 

 

Коментарі

Позначки: