Сьогодні – Міжнародний день прав людини

Новини 10 Грудня, 2017 680

10 грудня 1949 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини

Щороку 10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Відзначати цей день почали у 1950 році після того, як Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави і зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року як День прав людини.

Метою проголошення Деня прав людини – привернення уваги “людей у всьому світі” до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів.

Загальна декларація прав людини включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав.

Вона внесена до Книги рекордів Гіннесса як документ, перекладений на понад 400 мов і діалектів, що свідчить про її універсальний характер і масштаби її поширення.

До слова, у 1966 році було засновано премію ООН у галузі прав людини, якою нагороджуються ті, хто вніс видатний внесок у справу заохочення та захисту прав людини. Ця премія присуджується раз на п’ять років у річницю проголошення Загальної декларації прав людини. Вперше вона була вручена в 1968 році.

Коментарі

Позначки: ,