Сьогодні – день боротьби з захворюванням на рак молочної залози: на Львівщині роздавали жінкам парасольки (ФОТО)

Новини 20 Жовтня, 2019 866

Фото: УЛТ

Сьогодні, 20 жовтня,  Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Укрінформ», проводиться згідно з Указом Президента від 17 січня 2005 року. Мета дня – звернути увагу жінок на серйозність ризиків захворювання раком молочної залози, поінформувати їх про вирішальні чинники у запобіганні раку грудей, про профілактику і лікування цього захворювання. За статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюджений вид раку серед усіх онкологічних захворювань у жінок.

В Україні рак грудної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних хвороб: щорічно близько 15 тис. жінок дізнаються про свій діагноз, а щогодини від раку грудей помирає одна жінка. Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика. Кількість випадків раку молочної залози в розвинених країнах різко зросла після 1970-их років. Це пояснюють, зокрема, зміною стилю життя населення розвинутих країн (наприклад, в сім’ях зменшилася кількість дітей, і термін годування грудьми скоротився). В більшості випадків рак молочної залози спорадичне захворювання, але в 5-10% може бути спадковим та проявляється внаслідок мутацій в генах. Крім того, вік та жіноча стать також підвищують ризик розвитку новоутворення. Інші потенційні фактори ризику: аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, підвищений рівень естрогенів.

Слід зазначити, що 15 жовтня у світі проводиться Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Міжнародним символом організацій і приватних осіб, котрі підтримують програму боротьби з раком молочної залози є рожева стрічка (англ. pink ribbon). Програма підтримується президентами різних країн на державному рівні, монаршими особами, відомими медиками, зірками шоу-бізнесу, комерційними й неурядовими організаціями.

Як пише сайт “Українського лікарського товариства у Львові”,  18 жовтня у рамках Днів профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок на  Львівщині відбулися флешмоби «Бережи себе! Переконайся, що ти здорова!».

Львівські онкологи відвідали Перемишляни, Бібрку, Миколаїв та Золочів, де розповіли жінкам про необхідність регулярних обстежень. До акції долучилися працівники ГУ ДСНС України у Львівській області, які в рамках флешмобу роздавали жінкам парасольки, як символ безпеки та захисту.

Соціальну акцію організували Українське лікарське товариство у Львові, Львівський регіональний клінічно-діагностичний онкологічний центр та Львівський обласний центр громадського здоров’я.

Головна мета акції – розказати жінкам про можливість безоплатного обстеження у скринінгових центрах, що дасть змогу своєчасно виявити онкопатології органів жіночої репродуктивної системи. Додамо, що на сьогодні в Україні існує лише 7 скринінгових центрів і усі вони розташовані на Львівщині.

Як зазначив заступник директора Львівського регіонального клінічно-діагностичного онкологічного центру Олег Дуда, дуже символічно, що до цієї акції долучилися рятувальники та пожежники.

Заступник директора Львівського регіонального клінічно-діагностичного онкологічного центру Олег Дуда.

«Саме рятувальники щодня ризикують власним життям. Вони, як ніхто розуміють, що краще попередити пожежу, аніж потім намагатися її загасити. У скринігових центрах жінки можуть пройти обстеження і виявити пухлину на дуже ранніх стадіях, які легко лікуються. Запис на дослідження у ці скринінгові центри може провести сімейний лікар та акушер-гінеколог чи онколог. Минулого року ми виявили рак першої стадії у 82 жінок – по суті, завдяки скринінгу, ці життя були врятовані. Обстежуватись можна і не під час акції – нею ми привертаємо увагу до проблеми, жінка може пройти обстеження у будь-який час», – наголосив Олег Дуда.

Він наголосив, що така акція є першим кроком до змін у сторону європейського мислення про власне здоров’я.

«Ми маємо зламати ці стигми у суспільстві, перебороти страхи. Жінки повинні не боятися йти на обстеження. Пам’ятайте, що ховатися від проблеми – це не вихід. Краще прийти і переконатися, що ти здорова», – сказав Олег Дуда.

Як зазначила завідувачка 2-м гінекологічним відділом Львівського регіонального лікувально-діагностичного клінічного онкологічного центру Світлана Струк, жінки дуже часто знаходять різні причини, щоб не проходити обстеження, тим самим наражаючи себе на небезпеку.

Завідувачка 2-м гінекологічним відділом Львівського регіонального лікувально-діагностичного клінічного онкологічного центру Світлана Струк.

Вона закликає регулярно проходити профілактичні обстеження. Бодай під час щорічної акції «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», яка відбувається у жовтні.

Львівські онкологи закликають колег із інших областей долучатися та проводити аналогічні заходи для інформування жінок.

Керівник Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська наголосила, що ставлення жінок до цієї теми має змінитися.

Керівник Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська.

«На сьогодні, ми маємо унікальну можливість проходити обстеження та виявляти захворювання на ранніх стадіях. Дослідження не є болісною процедурою. Але жінки не йдуть на обстеження. Можливо, жінки не звертаються через страх почути щось таке, до чого вони не готові. Варто розуміти, що ми робимо це лише для того, аби зберегти здоров’я жінок. Тому в центрі громадського здоров’я ми розпочинаємо акцію «Подбай про маму». Закликаю не бути байдужими до здоров’я рідних!», – сказала Мар’яна Служинська.

Ініціативу лікарів активно підтримала місцева влада. Без сумніву організований флешмоб став подією обласного значення.

Керівник Бібрської ОТГ Роман Гринус подякував гостям за те, що вони приїхали, аби акцентувати увагу жінок до таких, вкрай важливих, проблем.

Голова Перемишлянської РДА Роман Андрусишин, який завжди підтримує лікарські ініціативи, наголосив, що подібні заходи є надзвичайно важливими для району.

У Миколаєві акція відбулася в районному відділі освіти. Голова Миколаївської РДА Тарас Зубрицький, пообіцяв організувати поїздку жінок до Львова для проведення скринінгу.

«Здоровим бути модно і я бажаю вам, щоб ви були здоровими. Закликаю вас, щоб ви реєструвалися і ми забезпечимо транспорт, аби звести на безкоштовне обстеження. Краще переконатися, що ти здорова і не хворіти», – сказав він.

Генеральний директор КНП «Миколаївська центральна районна лікарня» Ірина Хрущ.

Генеральний директор КНП «Миколаївська центральна районна лікарня» Ірина Хрущ зазначила: «Я розумію жінок. Реально важко наважитися, але ще важче, коли вже буде пізно. Саме тому, ми вирішили усім разом поїхати та перевірити своє здоров’я. Дякую людям, які виносять на загал ці питання. Це дуже важливо».

А от у Золочеві флешмоб відбувся на ТзОВ Електроконтакт Україна, де працює найбільший жіночій колектив Золочівського району.

Під час акції жінкам роздали буклети з інформацією про скринінгові центри, а також символічну рожеву стрічку, як нагадування про проблему.

Важливо, що до цієї акції долучаються крупні підприємства Львівщини, громадські діячі, діячі культури та мистецтва.

 

Коментарі

Позначки: , ,