Сьогодні – четверта річниця трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

Новини 30 Травня, 2020 740

Скриншот відео/Громадське

На території пожежної частини у місті Жовква встановлено Меморіал пам’яті загиблих рятувальників під час ліквідації пожежі на сміттєзвалищі в с. Збиранка

29 травня 2016 року, о 05:07 на території сміттєзвалища в с. Збиранка Жовківського району виникла пожежа на площі 2 000 кв.м. Для її ліквідації залучили 17 спецавтомобілів та  65 рятувальників від  ГУ ДСНС України у Львівській області, а також 12 одиниць техніки й 23 особи від  підприємств  Львова.

Як пише «Четверта студія», сьогодні 30 травня – четверта річниця з дня трагедії.

30 травня о 07:40 була оголошена ліквідації пожежі.

Проте, о 15:20, під час збирання пожежно-технічного обладнання, на території сміттєзвалища відбувся зсув сміття з висоти близько 90 м. Загальна площа зони обвалу сягала 30 тис. кв. м, а об’єм –  близько 100 тис. куб. м. Внаслідок цього під завалами опинилося троє рятувальників.

Для проведення пошуково-рятувальних робіт, було розгорнуто пересувний пункт управління та наметовий табір, обстежувалися зони обвалу. За допомогою спеціальних технічних засобів здійснювалося відстеження сигналів мобільних телефонів рятувальників. До пошуків залучали кінологів, а також важку інженерну техніку, якою було пересипано в секторах близько 93719 куб. м сміття.

31 травня тіла трьох рятувальників були виявлені без ознак життя.

Колектив Головного управління ДСНС України у Львівській області втратив трьох побратимів: 28-річного Юрія Рудого, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська, майора служби цивільного захисту; 32-річного Андрія Вненкевича, начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква, капітана служби цивільного захисту; 27-річного Богдана Юнка, пожежного-рятувальника ДПРЧ-17 м. Жовква, старшого сержанта служби цивільного захисту.

На знак пам’яті загиблих колег, на території пожежної частини у місті Жовква відкрито Меморіал пам’яті загиблих рятувальників під час ліквідації пожежі на сміттєзвалищі в с. Збиранка.

«Вже два роки промайнули, а рана досі свіжа. Колектив Головного управління ДСНС України у Львівській області та весь багатотисячний колектив рятувальників ДСНС висловлюють глибоке співчуття рідним і близьким померлих. Світла пам’ять трьох побратимів живе у серці кожного з нас. Схиляємо голови перед мужністю наших колег», – зазначається у повідомленні.

У день, коли стався обвал сміття, зник 61-річний інженер-еколог ЛКП «Збиранка» Олександр Бутін. Чоловік мав вивезти на сміттєзвалище машину грунту, після чого машина з водієм повернулась на територію комунального підприємства, а Олександр Бутін вирішив добратись туди пішки. Однак, на території підприємства чоловік так і не повернувся. Він міг потрапити під обвал сміття, унаслідок якого загинуло троє рятувальників.

Як повідомлялося,    29 травня 2016 року,  на Грибовицькому сміттєзвалищі загорілося сміття. Під час ліквідації пожежі під завалами опинилося і загинуло четверо людей – троє пожежників та один комунальник.

«30 травня 2016 року… Цього дня зранку рятувальники Львівщини ліквідовували пожежу на території сміттєзвалища в с. Збиранка Жовківського району. Проте, вже о 15:20 під час збирання пожежно-технічного обладнання на території сміттєзвалища відбувся зсув сміття з висоти близько 90 метрів. Внаслідок цього під завалами опинилися рятувальники.

Того дня гарнізон Львівських рятувальників втратив трьох побратимів:

28-річного Юрія Рудого, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська, майора служби цивільного захисту;

32-річного Андрія Вненкевича, начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква, капітана служби цивільного захисту;

27-річного Богдана Юнка, пожежного-рятувальника ДПРЧ-17 м. Жовква, старшого сержанта служби цивільного захисту.

Не дивлячись на те, що робота рятувальників пов’язана з ризиком, ніхто не готовий до втрати своїх рідних, колег та товаришів.

30 травня – для нас всіх став днем жалоби за трьома побратимами, товаришами, справжніми професіоналами, котрі були віддані своїй справі», – зазначається у повідомленні ГУ ДСНС у Львівській області.

Коментарі

Позначки: , ,