Сьогодні 29 лютого – останній і так званий «зайвий» день лютого, що є ознакою високосного року (ВІДЕО)

Новини 29 Лютого, 2020 286

Ілюстрація: Укрінформ

Рік, який має 29 лютого, називається високосним. Отже, складається з 366 (як в юліанському так і в григоріанському календарі) діб, що на одну більше від звичайного. «Зайвим» днем є 29 лютого. Причиною його появи став той факт, що повний оберт навколо Сонця Земля робить більше ніж за 365 днів (точніше – за 365, 24219 дні). Саме через це виник штучний зсув дат.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Укрінформ, перша згадка про високосний рік (який звичайно ще не мав такої назви) міститься в нереалізованому Канопському декреті єгипетського царя Птоломея ІІІ Евергета, датованого 7 березня 238 року до н. е., тобто за два століття до прийняття юліанського календаря. В декреті приписувалося кожного четвертого року додавати до року 366-у добу.

Звичним явищем (і поняттям) високосні роки стали після впровадження юліанського календаря (45 р. до н. е.). Щоправда, члени вищої жрецької колегії – понтифіки, яким було доручено слідкувати за правильністю числення часу, ймовірно не зрозуміли сутності реформи, яка полягала у тому, що в кожному четвертому році додавався 366-й день, і вставляли цей день через два роки на третій. Цю помилку помітили лише у 8 р. до н. е. за правління імператора Октавіана Августа. За його наказом з 8 р. до н. е. по 8 р. н. е. високосних років не було.

Через неординарність, своєрідність цього дня у народі вважалося, що 29 лютого відкривається вікно в інший, паралельний світ, а ті, хто народився цього дня, наділені дивовижними здібностями. Вони можуть бути дуже різноманітними – від дару пророцтва до простого таланту спілкування з людьми. Такі особистості переважно не відчувають нестачі в грошах, у них менше життєвих труднощів, їм частіше банально щастить. Водночас ніколи не рекомендувалося брати шлюб у високосному році, адже виникала загроза, що він буде неміцним і нетривалим.

Коментарі

Позначки: ,