Сьогодні 15-та річниця початку Помаранчевої революції (ВІДЕО)

Новини 22 Листопада, 2019 1 574

Фото: roksolanatl.com

Під час Помаранчевої революції за буремністю Львів та Львівщина мало поступалися Києву – хіба що масштабами акцій

Помаранчева революція 2004 року розпочалася 22 листопада мітингом на Майдані Незалежності.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ,  Помаранчева революція – кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник – Віктор Янукович.

22 листопада 2004 року, наступного дня після другого туру президентських виборів, у Києві та інших містах України почалися масові мітинги в підтримку кандидата від опозиції. Основним місцем народного невдоволення став київський Майдан Незалежності. За п’ять хвилин до дев’ятої ранку мітингувальники перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під майданівською сценою, яку спорудили напередодні. Більше з цього місця, до завершення протестів, вони не зійшли. Завершувався ранковий мітинг уже 40-тисячним зібранням. Увечері на Майдан прийшли майже 150 тисяч людей.

Вже наступного дня почали повсюдно з’являтися помаранчеві стрічки – символ тих революційних подій. Акції громадянської непокори набирали обертів і тривали до 26 грудня, коли у ході другого туру голосування стало відомо, що переміг Ющенко.

Спроба прихильників Януковича опротестувати результати повторно проведеного другого туру виборів не принесла результатів, і ще до закінчення судового засідання Ющенко був офіційно визнаний обраним Президентом України.

23 січня 2005 року він офіційно склав присягу і заступив на посаду Президента України. У зв’язку з цим було багато надій і сподівань Але досить скоро ілюзії суспільства щодо змін на краще розвіялися – реформи захлинулися так і не розпочавшись, вся влада сконцентрувалася в руках «любих друзів» новообраного (хоч і ліберального) президента.

За п’ять років президентства Ющенка ставлення людей змінилося, цей час назвали часом втрачених можливостей. Через дев’ять років громадяни України знову вийшли на площі та майдани, але цього разу привід для масових виступів був серйозніший: на кону стояла незалежність держави і відстоювати її довелося ціною життя.

Хронологія подій львівських Майданів – у викладі Західної інформаційної корпорації.

22 листопада

Вранці кілька сотень студентів зібралось біля пам’ятника Т.Шевченку у Львові, скандуючи: «Нас багато, нас не подолати!», «Ющенко!», «Ганьба ЦВК». Після цього частина студентів вирушила до Львівської міської ради.

Під час мітингу біля пам’ятника Т.Шевченку у Львові керівник Львівського обласного виборчого штабу В.Ющенка Петро Олійник заявив, що у штабі проводитиметься запис студентів, які хочуть поїхати до Києва. П.Олійник повідомив студентам, що місце їх збору – намет від Львівської області на майдані Незалежності у Києві, де вони відстоюватимуть долю України. Також П.Олійник звернувся до студентів, щоб вони встановили «ланцюг Свободи» і розклали намети біля пам’ятника Т.Шевченку у Львові.

На мітингу біля пам’ятника Т.Шевченку у Львові керівник Львівського обласного штабу В.Ющенка Петро Олійник закликав студентів не йти на навчання, а вийти на вулицю, щоб захистити вибір народу і не дати злочинцям захопити владу. З таким самим закликом звернувся до студентів і голова Львівської облради Михайло Сендак. Також він звернувся до керівників та працівників підприємств вийти на вулиці і захищати Україну. М.Сендак звернувся до голови Львівської ОДА О. Сендеги, начальників правоохоронних органів визнати перемогу Віктора Ющенка і не йти проти свого народу. «Демократія і незалежність зародились на Львівщині, і ми повинні її відстояти», – наголосив. М.Сендак.

Колектив Львівського державного ювелірного заводу вийшов на мітинг захисту чесних виборів.

У Львові біля пам’ятника Т.Шевченкові зібралося близько 100 тис. людей, серед яких багато молоді. Мітингувальники вигукують проющенківські та антиянуковичівські гасла.

Депутати Львівської міської ради звернулися до освітян із закликом «з завтрашнього дня оголосити безстроковий страйк у закладах освіти і підтримати свідомий вибір всієї України».

Львівська міська рада 66 голосами ухвалила визнати законно обраним Президентом України Віктора Ющенка і виконувати його укази та розпорядження. Окрім того, львівські депутати вимагають «від ЦВК скасувати результати виборів на всіх дільницях, куди в порушення Закону «Про вибори Президента України» були недопущені спостерігачі або члени комісій від В.Ющенка та притягнути винних до відповідальності. Утворити у м. Львові комітет захисту Конституції України».

Біля фігури Божої Матері, що на площі Міцкевича, відбулася спільна молитва за перемогу правди, справедливості і волі народу на президентських виборах в Україні. На Службу Божу, яку правили близько десяти священиків, серед яких і ректор Українського католицького університету о. д-р Борис Гудзяк, зібралося кілька сотень людей.

Понад 500 студентів заблокували Дрогобицьку об’єднану податкову інспекцію.

Під час прес-конференції активісти громадянської кампанії «Пора» повідомили, що збираються до Києва.

Пізно увечері близько 300 молодих людей заблокували рух потягів з третього перону Львівського залізничного вокзалу, вимагаючи продажу квитків на потяги київського напрямку, оскільки в усіх касах заявляли про відсутність будь-яких квитків.

23 листопада

Близько 3 тис. осіб на чолі із депутатом Львівської обласної ради, «нашоукраїнцем» Михайлом Ваврином заблокували роботу Дрогобицької об’єднаної податкової інспекції.

Прес-служба Львівської ОДА підтримала Віктора Ющенка.

На засіданні ректорату ЛНУ імені І.Франка було вирішено, що університет підтримує загальноукраїнський страйк неофіційно.

На площі біля головного корпусу Львівського національного університету імені І.Франка та на прилеглих вулицях на всеукраїнський страйк зібралося понад 50 тисяч людей: студентів та викладачів Львівських навчальних закладів, працівників організацій і підприємств Львова.

На проспекті Свободи члени громадської організації «Пласт в українських школах» уночі розбили три намети.

Львівська обласна організація Української народної партії звернулася до міських, районних, сільських, селищних рад Львівщини із закликом терміново зібратися на позачергові сесії і визнати законно обраним Президентом України Віктора Ющенка. ЛОО УНП пропонує звернутися до Верховної Ради України з вимогою оголосити недовіру ЦВК.

У Мостиськах понад 200 осіб вимагають від районної ради та РДА визнати своїм президентом Віктора Ющенка.

Духовенство Дрогобицько-Самбірської єпархії поблагословило людей на проведення мітингів за Віктора Ющенка.

Вчителі Яворівського та Жовківського районів повели піші колони школярів до Львова у супроводі машин ДАІ.

В Куликові Жовківського району понад 300 учнів створили живий ланцюг.

В смт. Олесько Буського району місцевий священик підняв людей на мітинг на підтримку В. Ющенка. Священик закликав мешканців селища вирушити на майдан Незалежності до Києва.

Самбірська міська рада прийняла рішення про визнання В.Ющенка своїм президентом.

Понад 150 тисяч львів’ян зібралися на площі біля Оперного театру на акцію «Народ не здолати – Ющенко наш президент».

У Новояворівську близько 400 прихильників В.Ющенка перекрили міжнародний автобан «Ліссабон-Кавказ» (третій Критський коридор).

Кам’янка-Бузька районна рада визнала своїм президентом Віктора Ющенка.

Буська міська рада прийняла рішення про недовіру ЦВК.

Дрогобицька міська рада прийняла рішення про визнання Віктора Ющенка своїм президентом.

Біля Львівської обласної ради зібралося близько 20 тисяч людей на акцію з підтримки В.Ющенка.

На позачерговому засіданні Львівської обласної ради було прийнято «звернення до населення Львівщини приймати та виконувати звернення та доручення В.Ющенка як народно обраного президента України».

У Стрию прихильники В.Ющенка перекрили міжнародну трасу Київ-Чоп та залізничну дорогу.

На приміщенні Головного поштамту замайорів корпоративний прапор «Укрпошти», прикрашений оранжевими стрічками. Цим самим Львівська дирекція «Укрпошти» схвалила рішення Львівської міської ради щодо визнання легітимним Президентом України Віктора Ющенка.

Профспілка медичних працівників Львівщини оголосила про підтримку Віктора Ющенка та закликала медиків не припиняти виконання своїх професійних обов’язків.

Пікетувальники у Дрогобичі звільнили заручників – керівника Дрогобицької об’єднаної податкової інспекції Ігоря Бобровського та його першого заступника, начальника Міжрайонного головного відділу податкової міліції Петра Зворецького. І. Боровський та П. (Зворецький перебували у приміщенні Дрогобицької РДА, звідки протягом кількох годин їм забороняли вийти прихильники В. Ющенка. Відтак, податківців вивели через чорний вхід).

24 листопада

Координаційна рада коаліції «Сила народу» на Львівщині закликає журналістів Львівської обласної держтелерадіокомпанії відмовитися працювати за темниками.

Координаційна рада коаліції «Сила народу» у Львівській області звернулася до ректорів ВНЗ, голів та депутатів місцевих рад, судових органів, громадськості з вимогою підтримати відставку голови ЦВК С.Ківалова.

На площі перед Львівським національним університетом імені І. Франка на всеукраїнський страйк зібралося близько 40 тисяч людей. Серед присутніх – активісти страйккому та ректор університету І. Вакарчук.

Біля Львівської обласної ради та Львівської опери почалися багатотисячні мітинги.

Усі учасники Львівського регіонального відділення асоціації міст України одностайно визнали президентом України В.Ющенка та зобов’язалися виконувати лише його укази.

Працівники галузі туризму, державні службовці управління курортів та туризму Львівської ОДА підтримали В.Ющенка.

Львівська обласна рада перейняла на себе функції Львівської ОДА, утворивши виконавчий комітет Львівської обласної ради. Тимчасово виконуючим обов’язків голови виконкому став народний депутат України, керівник Львівського обласного виборчого штабу Віктора Ющенка Петро Олійник. Першим заступником голови виконкому обраний депутат Львівської обласної ради, керівник фракції «Наша Україна» облради Олег Канівець. «Ми запропонували очолити комітет О.Сендезі, але він поїхав сьогодні до Києва. Коли О.Сендега повернеться з Києва і складе присягу на вірність президенту Ющенку, я через одну хвилину залишу кабінет, і О.Сендега, якщо погодиться, автоматично стане головою виконавчого комітету Львівської обласної ради», – заявив П. Олійник. «Ми не ліквідовуємо Львівську ОДА, а призупиняємо її функції», – підкреслив під час позачергового засідання сесії Львівської обласної ради голова Львівської облради Михайло Сендак. На завершення сесії депутати Львівської обласної ради «звільнили» зі своїх посад керівників ДПА та УМВСУ у Львівській області М.Хом’яка та О.Сала і призначили «нових керівників» в особі В.Рябошапки та М.Ваврина. В цей момент депутати рушили до будівель ДПА та УМВСУ, аби «представити» їх «нових» керівників.

Народний депутат України, член СДПУ(О) Петро Писарчук спростував інформацію щодо своєї підтримки Віктора Ющенка.

Поблизу приміщення УМВСУ у Львівській області зібралося близько 5 тисяч людей, котрі скандували: «Міліція з народом!», «Ющенко – наш Президент!». Голова облради Михайло Сендак звернувся до представників правоохоронних органів зі закликом «виконувати накази виконуючого обов’язки начальника УМВСУ у Львівській області Михайла Ваврина та президента Віктора Ющенка». Близько півгодини представники «НУ» чекали біля головного входу УМВСУ у Львівській області. Ніхто до них не вийшов. Петро Олійник закликав мітинг мирно розійтися і зібратися завтра, 25 листопада, о 12.00 поблизу приміщення УМВСУ у Львівській області. «Якщо ніхто не вийде до народу, ми створимо у Львівській обласній раді своє УМВСУ у Львівській області», – наголосив Петро Олійник.

Голова Львівської ОДА Олександр Сендега відбув до Києва разом з одним зі своїх заступників.

Львівське регіональне відділення Фонду держмайна України висловилося на підтримку «народно обраного президента Віктора Ющенка».

25 листопада

Оператори кабельного телебачення обіцяють інформувати львів’ян про хід подій в Україні, навіть якщо влада заблокує «5 канал».

У Львові створено міський Комітет захисту Конституції.

Львівська державна телерадіокомпанія «Львів–ТБ» розпочала часткову ретрансляцію «5 каналу».

На спільному засіданні адміністрації та профспілкового комітету львівського ВАТ «Іскра» прийнято рішення про створення Комітету з захисту конституційних прав громадян України.

Біля приміщення ДПА у Львівській області відбувся сорокатисячний мітинг на підтримку Віктора Ющенка.

Колектив ВАТ «Львівська пивоварня» на загальних зборах вирішив приєднатися до Загальнонаціонального політичного страйку на підтримку Віктора Ющенка.

На мітингу біля УМВС України у Львівській області взяло участь, за різними оцінками, від 15 до 20 тисяч людей.

Учасники віче біля штабу Західного оперативного командування закликали військовослужбовців приєднатись до народу та підтримати Віктора Ющенка. Керівники штабу до освітян не вийшли.

Понад 700 львівських студентів вирушили зі Львова до Києва на підтримку народного Президента Віктора Ющенка.

Підприємці Львівщини оприлюднили звернення, у якому йдеться про те, що вони визнають вибори сфальсифікованими і підтримують Віктора Ющенка.

У Львові оголошено безстроковий політичний страйк.

Петро Олійник: «Якщо Олександр Сендега й сьогодні не знайде часу на переговори, то завтра я займу його кабінет самостійно».

Депутати Львівської обласної ради затвердили «Тимчасове положення про виконавчий комітет обласної ради».

Працівники служби у справах неповнолітніх Львівської ОДА та притулку для неповнолітніх засудили неправомірні дії з боку представників структур, що сфальсифікували вибори, і підтримали всенародно обраного президента України – Віктора Ющенка.

Працівники структурних підрозділів та апарату Львівської ОДА поширили відкритий лист із закликом до усіх держслужбовців Львівської області підтримати Віктора Ющенка.

Пустомитівська та Жовківська районні ради ухвалили рішення про підтримку Віктора Ющенка.

Керівництво управління з питань внутрішньої політики Львівської ОДА поширило заяву з приводу незаконних дій ЦВК.

Працівники головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій Львівської ОДА висловили підтримку президенту Вікторові Ющенку.

Новояворівська, Сокальська міські ради та декілька селищних та сільських рад Кам’янка-Бузького району визнали Віктора Ющенка законно обраним Президентом України.

Частина партійців ЛОО СДПУ(О) підтримали Віктора Ющенка

26 листопада

Ректор ЛНУ ім.І.Франка Іван Вакарчук закликав Міністерство освіти і науки України публічно заявити про свою позицію з приводу ситуації в державі та вимагає від МВС України не напружувати ситуації навколо університетів.

Дорожній комітет профспілки Львівської залізниці перерахував 25 тис. грн. страйкуючим у Києві.

Депутати Львівської міської ради 1-го – 4-го демократичних скликань визнали Віктора Ющенка законно обраним Президентом України і просять виконувати його декрети та укази.

На площі перед Львівською оперою відбувся багатотисячний мітинг на підтримку Віктора Ющенка.

Михайло Сендак та Василь Рябошапко здійснили спробу захоплення приміщення ДПА у Львівській області.

300 працівників ДАІ Львівської області присягнули на вірність Віктору Ющенку.

Любомир Буняк підписав розпорядження «Про обмеження продажу алкогольних напоїв під час проведення масових акцій на території Львова».

Вчена рада ЛНУ ім. І.Франка позбавила Леоніда Кучму звання Почесного доктора університету.

Особовий склад УБОЗ УМВСУ у Львівській області визнав Президентом Віктора Ющенка і запевнив, що «не виконуватиме наказів керівництва, які суперечитимуть присязі на вірність народу України».

27 листопада

Працівники ВАТ «Іскра» організовано почали перераховувати зароблені за листопад гроші на рахунок Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна» (м. Київ).

У Буському районі створено Комітет захисту конституційних прав громадян.

28 листопада

Молодіжні служби Львівщини висловили обурення щодо фальшування виборів Президента України.

Михайло Сендак: «На сьогодні я найвища посадова особа представницького органу – єдиного легітимного в області».

29 листопада

ВАТ «Завод «Сільмаш» оголошує страйк.

Представники опозиції заблокували усі входи у приміщення ДПА у Львівській області.

Депутати Львівської міської ради прийняли заяву «Про політичну ситуацію в Україні», в якій вимагають відставки прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

30 листопада

Петро Олійник: «Виконавчий комітет Львівської обласної ради реалізував покладені на нього політичні функції».

1 грудня

Комітет національного порятунку на Львівщині починає координувати усі структури у Львівській області, проголошені після 21 листопада.

Петро Олійник: «Щодня о 18.20 на площі перед Львівською оперою Комітет національного порятунку на Львівщині інформуватиме громаду міста про свої рішення».

Голова Львівської ОДА Олександр Сендега з’ясовує доцільність перебування на посадах керівників: ДПА у Львівській області, ДП «Львівліс», Західної регіональної митниці, УМВСУ у Львівській області та управління транспорту Львівської області.

У центральній частині міста Галицька районна адміністрація організувала роботу громадських формувань з охорони громадського порядку.

Президія Львівської обласної ради створює тимчасову контрольну комісію з питань перевірки фактів порушення виборчого законодавства України у Львівській області та приймає звернення щодо посягання на територіальну цілісність України.

2 грудня

Тарас Чорновіл перейшов до парламентської фракції «Регіони України».

Олександр Сендега публічно заявив, що подав подання на звільнення тих посадовців, яких вже звільнив «облвиконком».

Комітет національного порятунку на Львівщині звернувся до керівників організацій та підприємців регіону з проханням не застосовувати тиску до тих працівників, які беруть участь у загальнонаціональному страйку.

Львівська обласна рада призупинила діяльність виконкому обласної ради.

3 грудня

Громадянська кампанія «Пора» провела акцію «Ні краплі до перемоги».

5 грудня

Комітет національного порятунку Львівщини на майдані біля Львівської опери провів народне віче під гаслом «За чесні і демократичні вибори». Участь у ньому взяло близько 3 000 львів’ян.

6 грудня

Львівський обласний комітет Соціалістичної партії України вимагає від Комітету національного порятунку «діяти більш рішуче».

Студенти пікетували Західну регіональну митницю.

Петро Олійник закликав студентів не йти на навчання до тих пір, поки не будуть виконані вимоги «помаранчевої» сторони.

На Львівщині звільнили з роботи понад десять працівників міліції за те, що вони відмовилися вчиняти протизаконні дії до й під час виборчого процесу.

8 грудня

На майдані біля Львівської опери проходило «останнє інформаційне віче», яке було організоване Комітетом національного порятунку Львівщини.

9 грудня

Депутати Львівської міської ради прийняли звернення до силових структур міста з вимогою пришвидшити розгляд скарг, які стосуються порушень виборчого законодавства, зафіксованих під час другого туру виборів Президента України 21 листопада.

10 грудня

Львівський обласний штаб Віктора Ющенка закликав львів’ян не піддаватися на провокації.

13 грудня

Установи Західного Наукового центру НАН України прийняли звернення про необхідність виселення Львівського обласного штабу Віктора Януковича з Будинку Вчених.

Олексій Радзієвський: «Довірених осіб Віктора Януковича на Львівщині переслідують та залякують».

14 грудня

Активісти громадянської кампанії «Пора» присвоїли Тарасу Чорноволу звання «Зрадника року-2004».

З депутатської групи «Соціальна справедливість» Львівської обласної ради вийшло 9 депутатів.

Львівська обласна рада звернулася до Президента України щодо доцільності перебування на посаді голови ЛОДА Олександра Сендеги.

Депутати Львівської обласної ради скасували свої рішення від 24 листопада про створення виконкому та відсторонення від посадових обов‘язків керівників державних установ.

15 грудня

Голова Львівської ОДА Олександр Сендега подав у відставку.

20 грудня

Петро Олійник задля експерименту купив у Луганську автомат Калашникова з лазерним прицілом.

21 грудня

Львівські податківці зранку не потрапили на роботу через те, що Комітет підприємців Львівщини та «Пора» пікетують ДПА у Львівській області.

Депутат Львівської обласної ради, ректор Львівського юридичного інституту Володимир Ортинський вийшов з депутатської групи «Соціальна справедливість».

24 грудня

Активісти громадянської кампанії “Пора” провели біля пам’ятника І.Франку акцію «Львів, не спи, революція триває».

Архівне відео/STALKER STUDIO

Коментарі

Позначки: , ,