Сьогодні – 143 роки від дня народження корифея українського театру Йосипа Стадника

Новини 18 Березня, 2019 556

Фото: kino-teatr

143 роки від дня народження Йосипа Дмитровича Стадника (1876-1954), українського галицького актора, режисера, педагога і перекладача, корифея українського театру.

На час Першої світової війни у Галичині було близько 400 мандрівних артистів. Йосип Стадник був директором, адміністратором, режисером, перекладачем, автором, видавцем, білетером, художнім керівником. Все, що було в світовій літературі нового й демократичного, він перекладав і виводив на сцену. На стадниківські вистави приходили всі – українці, поляки, євреї, всі знаходили для себе відповідний репертуар. Трупа Стадника об’їздила з виставами всю Галичину. Це було справжнісіньке «життя на фірах». Артисти, театральний реквізит – все містилося на 28 підводах. Інколи у дорозі доводилося проводити по декілька тижнів (приміром, аби дістатися з Кам’янця-Подільського до Перемишля, чи то до Львова).

У 1939 році Стадник був призначений художнім керівником Державного українського драматичного театру імені Лесі Українки у Львові. З 1944 до 1947 р. – працює режисером у «Театрі мініатюр» у Львові.

Помер він на 78 році життя. Дружиною Йосипа Стадника була Софія Стечинська-Стадникова – відома українська акторка і співачка. Разом подружжя прожило 52 роки. Одружилися ще у 1902 у Дрогобичі. Молодій на той час ледве виповнилося 15 років, а молодому було 26. Варто ще зазначити, що учнями Йосипа Стадника були Амвросій Бучма, Мар’ян Крушельницький, Євген Коханенко, Ярослав Геляс. Діти Стадників – Ярема та Стефа також присвятили своє життя театру, – повідомляє «Укрінформ».

Коментарі

Позначки: , , , ,