“Смугову реформу” у Львові запроваджують не професіонали, а так звані урбаністи Садового, – Володимир Гой

Новини 02 Липня, 2020 523

Володимир Гой

На основних вулицях Львова (Стрийській, Городоцькій, Кульпарківській, Любінській, Пасічній, Франка, Стуса, Хмельницького, Липинського, проспекті Чорновола та Червоної Калини) облаштували смуги громадського транспорту. Нововведення викликало гострі дискусії та бурю невдоволення у мешканців міста. Смуги ГТ стали причиною розбрату серед містян, і хтось в цьому винен.

Про це у своєму блозі на сайті Четверта студія пише львів’янин та підприємець Володимир Гой.

Поява смуг ГТ настільки обурила львів’ян, що ті почали збирати підписи під петиціями за їхнє скасування, організовували протестні автопробіги, розривали соцмережі мемами та постами невдоволення.

Після шалених корків, які утворились з послабленням карантину та громадського осуду смуги громадського транспорту на вул. Липинського таки «заморозили» до кращих часів.

Кілометрові корки почали формуватись і на вул. Стрийській. Громадське обурення дійшло до мера Садового, тож з 22 червня смуги для громадського транспорту замалювали білим пунктиром і на цій вулиці.

З появою смуг ГТ ділянки дороги, яку водії проїжджали за 5-6 хв. тепер доводиться проїжджати 20-30 хв.

Такі нововведення в русі громадського та автомобільного транспорту чиновники мерії запровадили без будь-яких досліджень завантаженості вулиць, оцінки пасажиропотоку. До того ж зробили це в час пандемії, коли більшість громадського транспорту працює в режимі спецперевезень.

“Смугову реформу» в місті запроваджують не професіонали та спеціалісти, а так звані урбаністи і транспортники Садового.

На запитання «в чому покращення від смуг ГТ» – вони відповідають: «так є у багатьох містах Європи».

Смуги громадського транспорту мають бути облаштовані поступово лише в комплексі з електронним квитком, при повній завантаженості громадським транспортом на маршрутах, а не в час пандемії, ремонтів основних вулиць в різних районах Львова. Ніхто з чиновників не задумувався над тим, що усі внутрішньоквартальні та прибудинкові вулиці біля «смугастих» також стануть завантежними. Вочевидь, не думали вони і про кількість викидів шкідливих речовин в повітря з автомобілів, які стоять в корках та який негативний вплив це буде мати для мешканців навколишніх будинків. Бо у чиновників та мера Садового одне благо в голові – сподобатись і добре виглядати в очах мешканців. Хоча на інтереси цих мешканців їм начхати.

На нанесення, а потім на ліквідацію смуги ГТ на вул. Липинського місто витратило понад 87 000 гривень. Про це йшлося у відповіді чиновників на депутатський запит про вартість смуги. Скільки коштуватимуть аналогічні роботи на вул. Стрийській зараз ще не відомо. Також невідома вартість інших смуг на артеріях міста. У Львівській міськраді зазначають, що в місті вже облаштовано 15-20 виділених смуг. Облаштування виділених смуг декларує План сталої міської мобільності Львова.

Як розповів мер Львова про смугу ГТ на Стрийській, таке рішення було непродумане.

В ефірі радіо він каже щодо смуги громадського руху на вулиці Стрийській, що тут відбулась нескоординована дія в районній адміністрації.

Гаразд. А чому за це мають платити львів’яни? Це є транспортний рагулізм Садового. Але далі так не буде.

Коментарі

Позначки: , , , ,