“Слуги народу” зареєстрували в Раді законопроєкт про подвійне громадянство

Новини 27 Січня, 2021 1 801
Подвійне громадянство. Фото: відкриті джерела.

Подвійне громадянство. Фото: відкриті джерела.

Запропонований “слугами” законопроєкт передбачає можливість подвійного громадянства  в Україні.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”, про це свідчать дані порталу Верховної Ради, де зареєстровано “Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України” №4640.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до закону України “Про громадянство”, які надають громадянам України право отримувати громадянство іноземної держави без втрати громадянства України. Крім того, запропоновані зміни також дозволяють іноземцям отримувати громадянство України без відмови від громадянства своєї країни.

Проєкт закону передбачає декларування щодо наявності чи відсутності іноземного громадянства (підданства) та окремого обліку громадян України, які мають громадянство інших держав.

У проєкті законопроєкту пропонується зобов’язати осіб, які претендують на обрання на виборні посади або на державну службу, на службу в органи місцевого самоврядування, проходження служби в правоохоронних органах, до подачі декларації про відсутність іноземного громадянства.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що  однією з важливих новацій є введення поняття “держава-агресор”.

“Зокрема, в разі наявності у громадян України громадянства (підданства) держави, визнаної агресором щодо України, передбачена заборона зазначеним громадянам у реалізації їхніх виборчих прав. Така заборона діє до моменту скасування у певної держави статусу агресора або припинення цими громадянами громадянства (підданства) такої держави”, – йдеться в пояснювальній записці.

Коментарі

Позначки: ,