Швидкий розгляд законопроєктів не дозволяє перевіряти їх на відповідність праву ЄС, – Климпуш-Цинцадзе

Новини 16 Вересня, 2019 118
Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Комітетом з питань інтеграції України з ЄС було зроблено три негативні висновки до законопроєктів, які розглядалися, а саме проєкт закону “Про концесію”, проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності України, проєкту закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади”.

Про це повідомила голова комітету з питань інтеграції України з ЄС, депутат фракції “Європейська Солідарність” Іванна Климпуш-Цинцадзе, пише Прямий.

“На жаль, без урахування висновків нашого комітету ці законопроєкти були ухвалені в першому читанні. Я просила б голів комітетів, які відповідають за них, звернути на це увагу. Також я хотіла б нагадати, що для того, щоб проаналізувати законопроєкт на відповідність праву ЄС і Угоді про асоціацію – необхідно прочитати стоси директив, регламентів, деколи судових рішень ЄС, деколи мовою оригіналу і тільки після того винести свої рекомендації. Режим швидкісного проходження законопроєктів не дозволяє якісно робити цю роботу”, – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона також нагадала про зобов’язання співпрацювати з ЄС при ухваленні законопроєктів щодо внутрішніх реформ.

“Щодо законопроєктів, які стосуються судової реформи, реформи прокуратури та про викривачів корупції, а також щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, хотіла б звернути увагу, що в рамках Угоди про асоціацію ст. 6 ми зобов’язані співпрацювати з ЄС з питань внутрішніх реформ саме для того, щоб забезпечувати стабільність, дієвість демократичних інститутів, верховенства права і поваги до прав людини, основоположних її свобод. Власне кажучи, ухваленням цих законопроєктів ми не створюємо незалежну ефективну судову владу, а створюємо політично заангажовану і повністю контрольовану владу”, – наголосила народний депутат.

Коментарі

Позначки: , ,