Шмигаль допомагає Фірташу вкрасти десятки мільйонів доларів

Новини 22 Грудня, 2021 131

Денис Шмигаль Фото: prykarpattya

Кабінет Міністрів України допоможе проросійському олігарху Дмитру Фірташу вкрасти десятки мільйонів доларів на дешевому газі в ситуації гострої енергетичної кризи, в якій опинилась Україна.

Ухвалення відповідного проєкту постанови Уряду очікується найближчим часом.

Про це заявив один із співзасновників партії «Демократична сокира» Антон Швець, посилаючись на  відповідний проєкт постанови Кабміну, пише Четверта студія.

Згідно з проєктом постанови Кабміну, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пропонує зобов’язати ОГТСУ (оператор магістральної газової труби) віддавати газ Фірташу по пільговій ціні 7420 гривень за тисячу кубів з листопаду 2021 року, що вже минув, до квітня 2022 року.

Пільговий газ Фірташу віддадуть на покриття виробничо-технічних витрат в його мережах. Однак, здебільшого ці аварії є фіктивними.

«Після того, як росіяни передали Фірташу його облгази – обсяг виробничо-технічних витрат у його облгазах всього за пару років збільшився в середньому у 9 раз. Як так сталося? Заіржавіли труби саме у Фірташа? Ні. Це фіктивні аварії та фіктивні витоки газу, а труби як валялися так і валяються», – зазначив Антон Швець.

На його переконання, держава зараз повинна економити газ, щоб навесні мати аргументи для спротиву Росії.

Він наводить дані з проекту постанови, згідно з якими виробничо-технічні витрати Дніпрогазу у 2,5 рази більші за витрати Київгазу. «Чому? Бо Дніпрогаз входить до РГК Дмитра Фірташа, а Київгаз – ні. Ось і всі причини…. Зараз навіть хлібозаводи зупиняються, бо дуже дорогий газ і тільки хімпром Фірташа працює без зупинки», – зазначає експерт.

В той же час, ринкова ціна на газ в листопаді склала 33 000 гривень за тисячу кубометрів. На грудень очікується ціна близько 38 000 гривень на тисячу кубів.

«Дивна ситуація. Крадуть та витрачають газ зараз Фірташ та Шмигаль, під дахом Зеленського та Єрмака. Але вони патріоти, хоча до вигідної для Кремля ситуації ведуть нас саме вони», – пише Швець на своїй сторінці в Facebook.

В документі також повідомляється, що без додаткового імпорту газу, очікуваний дефіцит газу під час пікового похолодання складе:

  • у січні – 128 млн кубів;
  • у лютому – 240 млн кубів;
  • у березні – 1100 млн кубів.

«По цінах на зараз це відповідно 250, 500 та 2000 мільйонів доларів плюс-мінус. Сукупно – 2,75 мільярдів баксів. Або 1468 мільйонів кубометрів газу до березня, якщо точно. Півтора мільярда кубів у той момент, коли газа не буде ні в кого і його нема де буде купити», – застерігає Швець.

При цьому, негативний небаланс газу ТОВ «ГК «Нафтогаз України» в листопаді 2021 року склав 34,8 млн. кубометрів на суму 1,2 млрд. грн.

Коментарі

Позначки: , ,