Сенат Польщі назвав інцидент у Мінську актом державного тероризму (ВІДЕО)

Новини 28 Травня, 2021 132

Польща не впустила літак з Білорусі

27 травня Сенат Польщі одностайно підтримав резолюція, якою засуджує примусову посадку рейсу Ryanair у Мінську і закликає самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка припинити репресії.

Про це повідомляє видання PAP.

Зазначається, що за резолюцію проголосували 99 сенаторів.

“Сенат Республіки Польща засуджує радикальні дії білоруської влади, що порушують елементарні принципи міжнародного права і цивілізованого світу. Примусова посадка у Мінську рейсу Ryanair 23 травня задля ув’язнення незалежного журналіста Романа Протасевича була актом державного тероризму і безпрецедентного варварства”, – зазначають у тексті.

Крім того, сенатори підтримують рішення Європейської ради щодо запровадження нових санкцій проти режиму Лукашенка, зазначаючи, що це має стати першим кроком у побудові стратегії для ефективної протидії його репресивній політиці, та що після цього мають бути застосовані швидкі та масштабні санкції проти білоруських посадовців, причетних до репресій.

Також у документі сенатори закликали європейські інституції, парламенти інших країн та міжнародні організації об’єднати зусилля задля тиску на Лукашенка і звільнення білоруських політв’язнів, нагадуючи, що за ґратами опинилися і деякі активісти польської меншини у Білорусі.

Нагадаємо, 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни – Вільнюс, який здійснив екстрену посадку через повідомлення про вибуховий пристрій на борту. Після затримання Протасевича до редакції Nexta почали надходити погрози.

Як відомо, інформація про мінування пасажирського рейсу Ryanair, який здійснив примусову посадку у Мінську, надійшла електронним листом. Про це йдеться у фрагменті переговорів білоруського авіадиспетчера і пілота літака Ryanair.

Провладний білоруський телеграм-канал опублікував звернення викраденого у Мінську опозиційного журналіста Романа Протасевича. Батько затриманого опозиційного блогера Дмитро Протасевич заявив, що Романа Протасевича змусили визнати провину на відеозвернення.

Заступник голови Міністерства закордонних справ Польщі впевнений, що засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича катували у білоруській в’язниці.

Пізніше білоруський провладний Telegram-канал “Желтые сливы” оприлюднив відео із затриманою Софією Сапегою – дівчиною співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Її теж затримали у Мінську 23 травня. Згодом білоруські правозахисники внесли Софію Сапегу до переліку політв’язнів.

Відомо, що глави МЗС G7 засудили безпрецедентні дії білоруської влади та попередили Мінськ про нові санкції у разі подальшого тиску на опозицію. Крім того, очільник МЗС Німеччини зауважив, що у разі нових санкцій проти Білорусі йтиметься про людей, компанії і платежі.

Коментарі

Позначки: