Саудівські товстосуми обміняли гроші на свободу

Новини 24 Листопада, 2017 190

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман Аль Сауд. Фото: dw

Назагал до державної скарбниці королівства вдалося зібрати майже 100 млрд дол

Більшість саудівських принців і мільярдерів, яких звинуватили в корупції, погодилися передати частину своїх коштів в обмін на свободу. Про це повідомив наслідний принц Мухаммед бен Сальман Аль Сауд в інтерв’ю The New York Times.

Кронпринц розповів журналістам, що проблема корупції постала в його країні дуже гостро. У 2015 році влада вирішила зібрати всі необхідні докази про хабарництво “на верхівці”. У результаті уклали список з приблизно двох сотень імен.

“Ми показали їм всі документи, які у нас є, і після того, як вони ознайомилися з ними, 95% зважилися на досудове врегулювання”, — сказав наслідний принц.

Це означає, що вони готові передати частину своїх коштів або частку у власності компаній в обмін на свободу. Ще 1% звинувачених у корупції врешті визнали невинними, а 4% мають намір довести це в суді, розповів він.

За оцінкою Мухаммеда бен Сальмана Аль Сауда, назагал до державної скарбниці Саудівської Аравії вдалося зібрати майже 100 млрд дол.

Нагадаємо, рішенням створеного в Саудівській Аравії Комітету з боротьби з корупцією в країні затримано 11 принців, 4 міністра і десятки колишніх міністрів. Всім затриманим пред’явлені звинувачення в корупції, приписки і відмиванні грошових коштів. Генпрокуратура країни в понеділок оголосила, що ці арешти є лише першим етапом масштабної антикорупційної війни.

Серед затриманих, яких утримують в готелі класу “п’ять зірок”, один з найбагатших людей Близького Сходу – мільярдер принц Аль-Валід бін Талал, який обіймав раніше посаду міністра фінансів. Акції заснованої ним компанії Kingdom Holding Corp. за останні три сесії подешевшали на 21%.

Коментарі

Позначки: ,