Санкції мають бути поширені на всю фінансову систему РФ, – дослідження

Новини 12 Грудня, 2022 62

дослідження ефективності санкцій від Інституту KSE

Російська економіка наразі уникає фінансової кризи. Однак санкційна коаліція може значно посилити тиск на агресора шляхом посилення наявних обмежень та покращення їх дотримання в інших країнах, наприклад, за допомогою вторинних санкцій. Про це йдеться у новому дослідженні старшого економіста Інституту KSE Бенджаміна Хільгенстока “Як Росія уникла фінансової кризи і що робити далі. Аналіз міжнародних фінансових санкцій проти Російської Федерації”.

Через санкції майже 60% російського фінансового сектору було позбавлено доступу до фінансових ринків США та ЄС. Близько 70% російських банків були відключені від системи SWIFT. Важливо, що до 50%, або $315 млрд, золотовалютних резервів Банку Росії було заморожено, а решта коштів з початку війни зменшилася на понад $70 млрд.

Однак сприятлива динаміка торгівлі дозволила Російській Федерації зберегти або відновити буферні запаси в останні місяці. Крім того, задовго до початку вторгнення центральний банк суттєво скоротив частку резервів у доларах і євро та збільшив накопичення в юанях і золоті в очікуванні додаткових санкцій.

Російській Федерації також вдалося стабілізувати обмінний курс рубля після короткого стресового періоду в березні і знизити загальну і базову інфляцію до 12,6% і 16,2% відповідно.

В цілому, фінансова система Росії виявилася відносно стійкою, а центральний банк зумів абсорбувати шок. Оскільки повномасштабної фінансової кризи не сталося, скорочення ВВП на 3-6% наразі вважається реалістичним очікуванням. Однак, залишається простір для додаткових санкцій проти російського фінансового сектору.

Для посилення тиску на фінансову систему слід застосувати обмеження проти банківських установ, які ще не потрапили під санкції. Наразі вони складають близько 23% системи. З огляду на те, що зараз діє нафтове ембарго, у лютому буде запроваджено ембарго на нафтопродукти, а також скорочення продажів російського газу до Європи, аргументи на користь того, що Газпромбанк не повинен підпадати під санкції, зникають. Регулятори також повинні встановити чіткі терміни для виведення іноземних банків, які продовжують працювати в Російській Федерації.

Крім того, критично важливим буде протидіяти ухиленню та обходу обмежень через країни, які не приєдналися до санкційної коаліції. Вторинні санкції можуть бути застосовані до фінансових центрів, таких як Дубай або Гонконг. Посилення тиску має тривати доти, доки Російська Федерація здатна вести війну.

Коментарі

Позначки: ,