Садовий за три роки не зміг навіть почати будувати сміттєпереробний завод (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 08 Жовтня, 2020 639

Олег Синютка. Фото 4studio

Синютка наголосив на необхідності проведення громадських слухань щодо будівництва сміттєпереробного заводу на території Яворівської “Сірки”

Будувати сміттєпереробний завод поблизу житлового району “Знесіння” у Львові неприпустимо.

Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції “Європейська Солідарність” та кандидат на посаду голови Львівської ОТГ Олег Синютка, пише Четверта студія.

За його словами, Львівська ОДА виділила земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного заводу ще у 2017 році.

“Ми знаходимось на території Яворівської “Сірки”: саме тут 30 січня 2017 року була виділена земельна ділянка площею 12,8 га для будівництва сміттєпереробного комплексу із утилізації твердих побутових відходів для львівського комунального підприємства “Збиранка”. Чому саме тут? Саме це місце вказав Львівський міський голова у листі від 27 січня для виділення земельної ділянки. Тому рівно на третій день, після наради, яка була проведена під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, земельну ділянку і було. Станом на сьогодні, уже три з половиною роки тут мав бути збудований завод. Чому саме ця ділянка? Бо на цій ділянці розташовані комунікації, які дозволяють безпечно зробити таке підприємство рентабельним. Поруч проходять електричні потужності, які дають змогу продавати кінцевий продукт – електричну енергію. Йдеться саме про майже 13 гектарів землі, які потрібні, щоб розташувати всі потужності. Саме у цьому місці, бо тут земля непридатна для сільськогосподарського виробництва. Земля рекультивована, після того як зупинило свою діяльність об’єднання “Сірка”. У цьому місці була найкраща пропозиція для того, щоб збудувати сміттєпереробний завод”, – зазначив нардеп.

Олег Синютка також наголосив, що за три роки влада Львова не вчинила жодних кроків, які б свідчили про наміри побудувати сміттєпереробний завод.

“Чи добре, що міська рада заявила про будівництво сміттєпереробного заводу на Пластовій? З точки зору розташування – ні. Ця земельна ділянка знаходиться недалеко від мікрорайону “Знесіння”, тому буде здійснюватись шкідливий екологічний вплив. Чи правильна технологія, яка обрана міською владою для будівництва сміттєпереробного заводу? Переконаний, що ні. Комплекс, який названо, як механіко-біологічна переробка насправді не використовується у західних розвинутих країнах. І комплекс, де планують спочатку сортувати сміття, а потім залишати його на перегнивання – точно недостойний, щоб у нього вкладати більше як мільярд гривень”, – розповів кандидат на посаду голови Львівської ОТГ.

Синютка також відзначив, що земля під сміттєсортувальний завод відповідає усім санітарним норма, дорога сюди проходить за межами населених пунктів.

“Звичайно, потрібно проводити громадські слухання, потрібні екологічні висновки, експертиза. З 30 січня 2017 року і до сьогодні міська влада Львова не вчинила жодних кроків, які б свідчили про наміри побудувати сміттєпереробний завод.  Більше того, була публічна заява науковців, у якій йшлось, що будувати завод на Пластовій не можна. Проте, незважаючи на вимоги Львівської обласної державної адміністрації, жодного разу міська влада не надала на це відповідних документів, не було жодного офіційного висновку”, – наголосив Синютка.

Коментарі

Позначки: , , , , ,