Садовий возить сміття у Червоноград

Новини 22 Квітня, 2021 280

Нещодавно журналісти телеканалу «Espreso.TV» оприлюднили  журналістське розслідування в ході якого встановлено, куди вивозиться сміття із міста Львова. Виявилось, що сміття везуть у непризначені для цього місця. Депутати сьогодні на пленарному засіданні ЛМР вимагали у міського голови провести розслідування і покарати винних. Відповідне звернення озвучила депутатка від фракції “Європейська Солідарність” Уляна Пак, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОО ЄС.

Журналісти під час зйомок сюжету помістили у 3 сміттєві контейнери за адресами Сихівська 15, Хуторівка 42 та Червоної Калини 65 GPS-трекери, які згодом відслідкували. І виявилося, що сміття з львівських контейнерів для побутових відходів вивозиться не туди, куди потрібно.

“Перший контейнер вивезли у село Малехів Львівської області, де знаходиться перевантажувальна станція, з якої сміття везуть на Тернопільщину. Другий GPS-трекер разом із вивезеним сміттям потрапив на територію заказника «Торфовища Білогорща». А третій контейнер з твердими побутовими відходами було вивезено на територію неподалік Червонограду (с. Сілець), де за кількасот метрів від траси знаходиться стихійне сміттєзвалище. Зазначені факти викликають обурення, оскільки місто з бюджету продовж 5 років додатково дотує вивезення сміття на полігони країни у розмірі майже 1 млн. грн. в день, натомість львівське сміття вивозиться всупереч екологічним нормативам на території, які не відведені для цього. Більше того, на території заповідних зон”, – розповіла Уляна Пак.

Вона додала, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про відходи» основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров’я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково обгрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів з метою забезпечення його сталого розвитку.

Депутатка попросила міського голову Львова детально дослідити описані у зверненні факти порушення норм про поводження з відходами, провести службове розслідування та притягнути винних осіб до відповідальності.

Коментарі

Позначки: