Садовий відмовився від понад 10 ділянок для будівництва сміттєпереробного заводу (ВІДЕО)

Новини 13 Жовтня, 2020 7 232

У Рівненській області затримали сміття Садового. Фото поліція Рівненської області

Львівське сміття і далі мандрує Україною

Три роки тому Львівська міська рада відмовилась від земельної ділянки далеко за містом, яку виділила область для будівництва сміттєвого заводу. Чиновники Садового обрали вулицю Пластову і потрапили до суду. Про це пише Четверта студія з посиланням на 5 канал. 

Вже 14 років Андрій Садовий є міським головою Львова. Вже більше півтори року як в Україні змінилась влада – від Президента до керівництва районів. Незмінним залишається лише одне – мандри львівського сміття по Україні. А заводу як немає так і не зрозуміло коли буде.

В квітні 2020 року сто тон львівського сміття виявили в Житомирській області на землях сільськогосподарського призначення, також в квітні в Івано-Франківській області  екологічна інспекція затримала 40-тонний вантажний автомобіль, який віз львівське сміття до несанкціонованого сміттєзвалища в області. Раніше 10 вантажівок сміття було викинуто в Тернопільській області, при цьому в цій області сміття зі Львова знаходять не перший раз. Під Києвом невідомі намагалися підпалити будинок журналіста, який займався проблемою львівського сміття в інші регіони.

Історія з львівським сміттям стала резонансною в 2016 році після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, де загинули люди. Але цього всього можна було б уникнути, якби Андрій Садовий виконав свою обіцянку від 2006 року – закрити Грибовицьке сміттєзвалище і почати його рекультивацію. Саме з 2016 року почалась активна діяльність міської влади по побудові сміттєпереробного заводу. Точніше імітація процесу.

Чотири роки тому Садовий на пленарному засіданні міськради пообіцяв, що якщо за 3 роки сміттєпереробний завод не буде побудовано, то він піде з посади.

Спочатку міська влада намагалась перекласти всю відповідальність на обласну владу, яка нібито, не дає їм земельних ділянок для будівництва заводу. 27 січня 2017 року Андрій Садовий звернувся до ОДА з проханням виділити земельну ділянку Яворівського ДГХП «Сірка», площею 12,6 га Львівському комунальному підприємству «Збиранка» для будівництва об’єктів поводження з ТПВ. Проте вже за 3 дні ОДА погодилась на пропозицію Садового.

Для міської влади це було несподівано і вони почали довгий процес бюрократичної тяганини і обґрунтування чому «Яворівська сірка» раптом стала непридатна і потрібна інша земельна ділянка. Але ОДА була непохитною в своєму бажанні виділити місту землю під завод. При цьому керувались в ОДА тим, що земля повинна бути за межами містами, щоб таким чином знизити ризики для населення.

Львову запропонували близько 10 варіантів ділянок, але міськрада під різними приводами відмовлялась від них.

Зрештою міська влада прийняла рішення збудувати завод на вулиці Пластовій, 13 за гроші ЄБРР. Йдеться про кредит на 13 років у 25 мільйонів євро, з яких 20 від ЄБРР під 6%, а ще 5 – із фонду чистих технологій ЄБРР під 0,75% річних.

Але прийняти рішення і побудувати це не одне і теж.

28 травня цього року Садовий під час брифінгу знову повторив: «А стосовно сміттєпереробного заводу, як ви знаєте, ми вийшли на фінальний етап тендеру. Зараз тривають підготовчі роботи на ділянці. І в цьому році ми почнемо будувати завод. Ми, слава Богу, маємо кошти, маємо розуміння».

Але наразі не визначено навіть переможця тендеру на будівництво, хоча наступного року закінчується пільговий період і настає час віддавати позичені гроші.

«Я категорично проти будівництва сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій на території “Знесіння”, як і в будь-якому іншому мікрорайоні Львова. Я принципово проти будівництва сміттєсортувальної лінії в Рясному, бо там не було ані громадських слухань, ані висновку екологічної інспекції. Немає дозволу на початок будівництва. Представники влади повинні зупинити процес будівництва сміттєсортувальної лінії на території житлових районів».

Будівництво сміттєвого комплексу у Львові наразі заблоковане і коли він буде збудований – невідомо.

Бунту мешканців і сміттєвого колапсу можна було б уникнути❗Три роки тому Львівська мерія відмовилася від ділянки…

Опубліковано 5 канал Львів Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,