Садовий розраховуватиметься квартирами за рішення суду

Новини 03 Серпня, 2022 690
Львівський міський голова Андрій Садовий на вічі до Дня Героїв 27 травня 2018 року

Львівський міський голова Андрій Садовий на вічі до Дня Героїв 27 травня 2018 року

Міський голова Львова, очевидно, віддячить суддям квартирами за дозвіл про надання містобудівних умов та обмежень

У Львові назріває новий скандал, пов’язаний із діяльністю Львівської міської ради, тим паче в умовах війни. Містобудівні умови та обмеження у Львові має видавати головний архітектор міста Львова, а не виконавчий комітет Львівської міської ради, який часто приймає ручні рішення, потрібні для керівництва міста.

Проте Восьмий апеляційний адміністративний суд вважає інакше й каже, прийнята ухвала від 8 липня 2021 року № 1081 «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради», а саме п. 36 розділу ІІ Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради до повноважень виконавчого комітету Львівської міської ради віднесено надання (затвердження) містобудівних умов та обмежень на проектування об’єктів будівництва є законним. Насправді ж цей пункт повністю незаконний, а рішення суду виглядає щонайменше дивно.

У чому суть історії

8 липня 2021 року Львівською міською радою прийнято ухвалу №1081 «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради», відповідно до п.1. якої затверджено Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради, згідно із додатком.

Відповідно до п.36. розділу ІІ Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради до повноважень виконавчого комітету Львівської міської ради віднесено надання (затвердження) містобудівних умов та обмежень на проектування об’єктів будівництва на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію об’єктів архітектури і містобудування, зокрема у межах історичного ареалу міста Львова.

Таке рішення є незаконним, адже на це є ряд юридичних підстав

Згідно із ч.3. ст.29 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні на безоплатній основі за заявою замовника (із зазначенням кадастрового номера земельної ділянки).

Ст.13 ЗУ «Про архітектурну діяльність» , ч.3. ст.29 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», пп.9. п. «а» ч.1. ст.31 ЗУ «Про місцеве самоврядування» в Україні» твердять, що надання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок належить не будь-якому виконавчому органу місцевого самоврядування, а виключно виконавчому органу з питань архітектури, керівником якого за посадою є головний архітектор відповідної територіальної одиниці.

Відповідно, як ви вже здогадались, виконком Львівської міськради не є виконавчим органом з питань архітектури. Таким виконавчим органом має бути окремий виконавчий орган міської ради, за умови визначення його Львівською міською радою виконавчим органом з питань архітектури, реєстрації юридичної особи та призначення його керівником головного архітектора міста Львова.

Як заплатить Садовий?

За інформацією ІВ Четверта студія, депутат Львівської міської ради Юрій Ломага звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з проханням визнати протиправним та нечинним таке рішення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради.

Як наслідок, справа дійшла аж до Восьмого апеляційного адміністративного суду України, який вирішив інакше й назвав позов безпідставним.

Таке рішення дивує й наводить на різні думки про заангажованість суду збоку керівництва міста.

Також за нашою інформацією, колегія суддів змінювали чотири рази. Ще цікаво, що під час усіх засідань не змінювалась лише головуюча суддя колегії суддів. Це наштовхує на думку, що таки вдалось зібрати суддів, які підпишуться під таким рішення. Звісно, це наше припущення.

Але все ж 29 липня 2022 року була знову змінена колегія. В цей день вона винесла постанову та її повний текст.

Дивним виглядає й те, що нова колегія встигла оперативно, фактично за день ознайомитись із матеріалами апеляційної скарги, вникнути в суть і винести повний текст рішення. В чому була така нагальність? Можна припустити, що квартирне питання у когось стояло доволі гостро?

Відтак, Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів під головуванням судді Заверухи О.Б. встановив, що пункт 36 ухвали Львівської міськради про розмежування повноважень є чинним та обов’язковим до виконання.

Фото Чесно

Четверта студія звернулась за коментарем до позивача, депутата Львівської міської ради Юрія Ломаги, однак коментувати він відмовився, сказавши: «Програний бій не означає програну війну».

Коментарі

Позначки: , , , , , ,