Садовий проігнорував 210-річницю Тараса Шевченка

Новини 11 Березня, 2024 111

Пішов до поляків

Мер Львова Андрій Садовий проігнорував заходи із відзначення шевченківських дат.

Про це пише Четверта студія.

«Читаю дві новини, котрі з’явилися на сайті Львівської міської ради протягом двох минулих днів.

Перша: “Сьогодні, 9 березня, у Львові відзначили 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка. Від громади міста до заходу долучився перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко”.

Друга: “Сьогодні, на будинку №137, на вул. Личаківській, відкрили інформаційну таблицю присвячену Вітольду Шолґіню – видатному польському архітектору, письменнику і мемуаристу, який народився і виріс у Львові… На відкритті були присутні Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, мер Львова Андрій Садовий…”

Нічого не маю проти вшанування, в тім числі мером, пам’яті Вітольда Шольгіні, 101-ша річниця з дня народження якого доводиться на 11 березня. До останнього подиху цей поет і художник прославляв у Польщі місто свого дитинства», – пише у Фейсбуці політик Володимир Гірняк.

«Але, певно, не одному мені здається, що голова українського міста, перш за все, не мав би ігнорувати річницю національного поета і художника.

Ніхто не забороняє пану Садовому мати свої ціннісні та ідеологічні пріоритети. Ніхто не змушує його шанувати особу Тараса Шевченка. Як приватна особа він може тримати у себе вдома хоч бюст Пілсудського, хоч барельєф Сєнкевича.

Але як представник громади має передовсім демонструвати її волю, а не делегувати вшанування пам’яті Кобзаря своєму заступнику, зосередившись в Шевченківські дні на польському дискурсі», – написав Гірняк.

Коментарі

Позначки: ,