Садовий повністю ігнорує національний аспект історії Львова, – Микола Посівнич

Новини Субота Юля 18 Грудня, 2018 437
Микола Посівнич. Скрін - НТА

Микола Посівнич. Скрін - НТА

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення інформаційної таблиці професора Львівського університету Мечислава Гембаровича.

Згідно з рішенням виконкому, таблиця буде встановлена «з метою увіковічення пам’яті видатного львів’янина, вченого-мистецтвознавця, професора Львівського університету Мечислава Гембаровича» на вул. Я. Стецька, 9.

Як відомо, Мечислав Гембарович брав участь на польському боці у боях за Львів з Українською Галицькою армією. У 1946 році, в умовах масової репатріації поляків зі Львова до Польщі Мечислав Ґембарович свідомо залишився у Львові. Своєю присутністю він прагнув по можливості маніфестувати «історично польський» характер Львова й Галичини.

4studio запитала, що з цього приводу думає відомий український історик та громадський діяч Микола Посівнич:

“Тут є давнішня проблема діяльності виконавчого комітету ЛМР на чолі з мером Садовим, який повністю ігнорує національний аспект історії Львова. У своїй діяльності він позиціонує пост-ліберальну позицію, яка фактично виключає українськість Львова”, – каже Посівнич.

Він додає, що Садовому “гарно продається інший Львів – туристичний, який орієнтований на польського туриста і це фактично йде ігнорування…” .

“Професор Гембарович брав свого часу активну участь у боях за Львів (був молодим польським націоналістом) і його позиція як польського патріота була свідомим рішенням. Він залишився тут, не виїхав, коли був обмін населення, чим наглядно демонстрував “польськість” Львова. Вважаю, що це дуже заслужена людина з польської сторони, але ми повинні в першу чергу дбати і шанувати своїх. Наприклад, зараз йде 100-ліття ЗУНР і, окрім пам`ятника, жодної таблиці, яку ми пропонували, так і не встановлено”, – наголосив Посівнич.

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,