Садовий перетворює Львів на нову базу Ахметова

Новини 29 Червня, 2023 135

Люди олігарха впливатимуть на розвиток Львова

У Львові проходить урбаністичний форум. На одній з панелей розглядатимуть відродження і план розвитку Маріуполя після деокупації. Раніше мери двох міст підписали декларацію солідарності щодо відбудови міста на Азові, зруйнованого окупантами, також Львів став прихистком для багатьох переселенців і бізнесів з Маріуполя. Втім є одне “але”: західна столиця поступово переходить під контроль Ріната Ахметова. Він мав у Маріуполі фактчно монопольний вплив, і тепер, ймовірно, хоче повторити цей “успіх” у Львові.

Детальніше про це читайте в матеріалі “Апострофа”, пише Четверта студія.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Львів посідав не останнє місце в житті і підприємницькій діяльності найбагатшої людини України. Після окупації Донецька в 2014 році саме сюди перебазувався улюблений футбольний клуб Ріната Ахметова “Шахтар”, тут має головний офіс одна з ключових “перлин” енергетичного бізнесу олігарха – компанія ДТЕК “Західенерго”. Низку інтересів мають інші бізнес-структури Ахметова у Львівській області.

Після 24 лютого Львів прийняв багато переселенців з Маріуполя – базового міста Ахметова на тепер окупованій росіянами території. Влітку 2022 року у Львові відкрили центр підтримки “Я – Маріуполь”, де люди отримують гуманітарну, інформаційну, консультаційну, медичну та психологічну допомогу.

Поступово Львів став базою і для керівництва міста в екзилі. В лютому 2023 року міський голова Львова Андрій Садовий та міський голова Маріуполя Вадим Бойченко підписали декларацію солідарності щодо відродження Маріуполя та допомоги іншим містам України. Крім того, Садовий прямо в ратуші виділив Бойченку кабінети для апарату Маріупольської міськради.

Однак, дружні рукостискання на камеру – лише вершина айсберга. З осені 2022 року у Садового почали з’являтися позаштатні радники з Маріуполя, які мають пряме відношення до структур Ахметова (раніше працювали в Маріупольській міській раді).

Зокрема, керівник Маріупольського КП зеленого будівництва Сергій Кесарев став радником у питаннях благоустрою паркових зон. Він 16 років працював на ММК ім. Ілліча, також був регіональним менеджером відділу по роботі з громадськими організаціями на підприємстві “Метінвест Холдинг”. Також з осені радником Садового став Володимир Антоненко, голова КП “Маріупольводоканал”, він радить у питаннях управління ЛКП “Львівводоканал”. Колишній директор департаменту з питань управління енергетичними підприємствами Маріуполя, Костянтин Пісмарьов, екс-директор з технології та якості ММК ім. Ілліча і екс-начальник управління департаменту технічного сервісу на міжнародних ринках компанії “Метінвест” також став радником у Львові. В Маріуполі він очолює КП “Маріупольтепломережа”. Радять Садовому і два “транспортних” радника: це Віталій Донєв, начальник КП “Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління”, який до цього 23 роки працював на різних посадах на “Азовсталі”, а також Василь Клат, глава КП “Маріупольавтодор”, який раніше був директором з транспорту та логістики на “Азовсталі”.

Позаштатне радництво не виглядає формальним працевлаштуванням для маріупольських комунальників, аби вони могли безперешкодно заходити до приміщень ЛМР, адже у кожного є цілком визначене коло обов’язків. Більше того, за даними джерел в ЛМР, вони регулярно відвідують профільні заходи і “тримають руку на пульсі” того, що відбувається у місті в їхніх галузях.

Місцеві медіа також звертають увагу, що окрім позаштатних посад, люди Ахметова можуть поступово брати під контроль і реальне управління комунальним господарством міста. Зокрема йдеться про КП “Львівтеплоенерго”, побоювання щодо якого висловлювали працівники іншого комунального підприємства – “Залізничтеплоенерго”, яке мало до нього приєднатися.

Формально, обговорення у Львові відновлення Маріуполя за участі команди СКМ і представників міста від архітектурної спільноти – не більше як “аутсорс”.

Як зазначила у дописі на Facebook директор з комунікацій SCM Наталія Ємченко – у Львові буде працювати Mariupolreborn – фізичний простір і невеличка команда, яка працює над створенням великого «Плану Маршала» для Маріуполя і взагалі для українських міст, які Росія знищила і знищує. “Ми бачимо цей простір центром експертизи по відродженню міст, сфокусованим на ідеї Build Back Better та Mariupol reborn. Головні функції платформи – навчатися і навчати, обговорювати, залучати кращий украінський та світовий досвід, об’єднувати всіх, хто про відродження, переродження, про творення європейського майбутнього українських міст”, – зазначила вона.

Утім, по суті цей майданчик може стати альтернативою загальнодержавним програмам відновлення, а також відправною точкою для поширення політичних впливів та бізнес-інтересів Ахметова у західних регіонах та на відбудову України в цілому.

Коментарі

Позначки: , ,