Садовий намагається привласнити частину ділянки, де розташована 80 десантна бригада (ДОКУМЕНТИ)

Новини 15 Січня, 2019 438

Фото: Дивись.info

Львівська міська рада намагається привласнити частину ділянки, де розташована 80 десантна бригада.

Як повідомляє Дивись.info, в апеляційному суді знаходиться справа за апеляцією ЛМР на рішення господарського суду щодо спірної ділянки на території військової частини 80 бригади. Тяганині з ділянкою вже понад 10 років, ще з того часу, як бригаду перевели до Львова із Хирова. З 2004 року міська рада вважає землю комунальною попри те, що розташована вона на території військового містечка №135, що підтверджено як рішеннями виконкому самої ЛМР, так і інвентаризаційними актами.

Зникла ділянка

Військове містечко на вул. Стрийській, 88 у Львові розташовується вже десятиліттями, помістили туди частину ще за часів СРСР. Так, рішенням виконкому ЛМР 1985 року було сформоване військове містечко №135 з площею понад 21 га.

План з рішення виконкому ЛМР про відведення земельної ділянки (1985 рік)

Пізніше, вже за незалежної України, 1993 року, в результаті інвентаризації земель Міністерства оборони, належність території військового містечка №135 до Львівської КЕЧ було підтверджено відповідним актом.

Червоним позначена межа території військового містечка, з якої розташована спірна ділянка

Спірна ділянка на Публічній кадастровій карті

Вже 2003 року у цю частину «заселили» 80 десантну бригаду, яку якраз перевели до Львова із Хирова. І поки бригада протягом 2003-2005 років майже в повному складі брала участь у військових навчаннях по області та миротворчих місіях (наприклад, в Іраку), шматочок землі військового містечка з боку вул. Академіка Лазаренка «відколовся», адже міська рада чомусь подумала, що ділянка – комунальна. Ділянку як комунальну на незрозумілих підставах спочатку зареєстрували у Держгеокадастрі, а через 10 років і у держреєстратора із правом комунальної власності. Весь цей час міська рада здавала землю, розташовану буквально під стінами гаражних боксів стратегічного об’єкта, в оренду приватним структурам.

Військові зауважують – в архіві бригади документів, які би свідчили про виведення ділянки зі складу земель Міноборони, немає, а розташування приватної парковки впритул до боксів бригадного автопарку створює небезпеку.

Із судових рішень

Як видається із єдиного реєстру судових рішень, незабаром апеляційна інстанція має вирішити долю спірної ділянки, адже міська рада оскаржила рішення Господарського суду Львівської області, який постановив – повернути землю військовим. В апеляційній заяві міської ради зазначається, що, на думку ЛМР, земля належить до комунальної власності, що підтверджується Актом встановлення та узгодження меж земельної ділянки від 15 вересня 2004 року. Втім, військові зауважують, що аналогічного документа в архіві частини немає, а в ті роки майже уся бригада разом з керівниками перебувала у миротворчій місії в Іраку, тож підписувати подібні документи просто не було кому. Більше того, у судовому рішенні описано, як саме ділянка «відкололася».

«У 2003 році під час будівництва житлового будинку по вул. Ак. Лазаренка, 48 у м. Львові, з метою забезпечення в’їзду та виїзду автомобільного транспорту, огорожа земельної ділянки військової частини зі сторони вулиці Ак. Лазаренка,48 була самовільно знесена невстановленими особами та в подальшому не відновлена. Таким чином, частина земельної ділянки військової частини А0284, розташована поза стіною будівель боксів військової частини по вул. Ак. Лазаренка, 48, орієнтовною площею 0,1889 га незаконно та без будь-якого рішення повноважного органу вибула з володіння Міністерства оборони України». 2004 року ЛМР не зрозуміло на якій підставі (бо цього конкретно не вказано в рішенні та не зафіксовано у реєстрах права власності) передає ділянку в оренду. 2005 року на ділянці змінили цільове призначення. Самий же запис про право комунальної власності на ділянку з’явився аж 2014 (!) року.

Водночас, згідно із рішенням Господарського суду Львівської області від 24 жовтня минулого року, ділянка за законом належить до території бригади. Так, суд посилається на відповідне рішення виконкому ЛМР про закріплення землі під військове містечко №135 від 1885 року та Акт інвентаризації земель 1993 року. Крім того, суд згадує, що землі оборони відносяться до таких, які не можна передавати до приватної чи комунальної власності, згідно із Земельним кодексом України, а реєстрація спірної ділянки у Держгеокадастрі та Держреєстрі прав на нерухоме майно є незаконною.

ЛМР проти військових

Цікаво, що у своїй апеляційній скарзі юридичний департамент ЛМР ставить під сумнів законність користування військовими усією територією містечка на Стрийській, 88. Принаймні такий висновок можна зробити з аргументів ЛМР. Вони посилаються на законодавство СРСР 1970 року, де землі можуть надаватися у безстрокове та тимчасове користування за рішенням органу, який землю надає. Тож, «…з огляду на викладене і враховуючи те, що земельна ділянка по вул. Академіка Лазаренка, 48 у м. Львові була надана військовому містечку №135 в тимчасове користування … ми не погоджуємося із доводами прокурора та представників позивачів, що земельна ділянка по вул. Академіка Лазаренка, 48 у м. Львові належить до земель оборони в силу положень З-ну України «Про використання земель оборони» від 27.11.2003р, відповідно до яких землями оборони визнають землі надані для розміщення і постійної діяльності військових частин …». Аргументує ЛМР тим, що від 1885 року (коли було надано землю під військове містечко) у законодавстві СРСР не було поняття «землі оборони», а коли це поняття ввели наприкінці 1990 року, підстави користування ділянкою вже припинилися 1988 року. З цього виходить, що міська рада ставить під сумнів не лише правовий статус маленького шматочка землі на вул. Лазаренка, а й розташування всього військового містечка на понад 20 га землі (адже ця ділянка є цільною).

План з рішення виконкому ЛМР про відведення земельної ділянки (1985 рік)

Поки мер Львова у своїй програмі кандидата в президенти заявляє про підтримку військових та обіцяє оборонцям України золоті гори, Львівська міська рада 29 січня вчергове намагатиметься відхопити шматочок земель Міноборони через суд.

Журналісти уже скерували інформаційний запит до юридичного департаменту ЛМР щодо копії документів 2004 року, аби проаналізувати їх.

Засідання відбудеться у Західному апеляційному господарському суді 29 січня, об 11.00, (головуюча суддя – Оксана Дубник). У колегії суддів, що розглядатимуть справу, згідно з даними сайту Судова влада України, буде суддя Оксана Зварич, дружина відомого з новин судді Зварича, засудженого за хабарництво.

Коментарі

Позначки: , , ,