Садового закликають не перетворювали Львів на місто асфальту

Новини 13 Червня, 2020 1 973

Фото: ФБ/Тарас Чолій

Оголошено збір підписів за збереження автентичного Львова

У Львові збирають  підписи за збереження автентичного Львова. Автори звернення наголошують, що замість збереження неповторного історичного обличчя Львова та використання його у туристично-промоційних цілях, керівники підпорядкованих Садовому структурних підрозділів і служб Львівської міської ради намагаються скрізь замінити історичну бруківку на асфальт, ігноруючи при цьому думку мешканців нашого міста та абсолютно не враховуючи економічну складову цих процесів.

Як пише “Четверта студія”, текст листа до міського голови Львова андрія Садового оприлюднив на своїй сторінці у ФБ депутат Львівської міської ради Тарас Чолій.

Львівському міському голові. А. Садовому

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
Шановний пане голово!
Виконавчими органами Львівської міської ради та Вами зокрема активно використовується твердження про те, що Львів – комфортне місто, відкрите для світу. Постійно наголошується на культурній, освітній та інноваційній успішності нашого міста, його статусі неофіційної столиці Західного регіону України.

Метою «Генерального плану розвитку Львова до 2025 року», що містить принципові рішення щодо розміщення об‘єктів загальноміського значення, організації магістральної вуличної мережі, вуличного руху транспорту і пішоходів, інженерного обладнання, інженерної підготовки та благоустрою, також визначено досягнення комфорту для мешканців і гостей міста.

Невід’ємною частиною Львова у містобудівному відношенні є його історичний ареал – найбільш освоєна в минулому і добре збережена частина території міста, що вирізняється традиційним характером середовища і значною кількістю об’єктів культурної спадщини. Пріоритетним напрямом урбаністичної діяльності в межах історичного ареалу визначено збереження історично успадкованого вигляду та об’ємно-просторової структури населеного місця, охорона, раціональне використання і популяризація нерухомих об’єктів культурної спадщини.

Законом України «Про охорону культурної спадщини» до об’єктів культурної спадщини серед інших віднесено об’єкти містобудування – історично сформовані центри населених місць, вулиці, квартали, площі зі збереженою планувальною і просторовою структурою та історичною забудовою, у тому числі поєднаною з ландшафтом, залишки давнього розпланування та забудови, що є носіями певних містобудівних ідей.

Отож, всі історично прокладені транспортні артерії Львова в межах історичного ареалу можна вважати об’єктами містобудування з відповідними режимами охорони та використання.
Вулиці Степана Бандери, Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка зберегли до сьогодні своє автентичне покриття з кам’яної бруківки, що є невіддільною частиною традиційного характеру середовища, відображає рівень розвитку минулої епохи, демонструє певні традиції і прийоми будівельних технологій.

Проте замість збереження неповторного історичного обличчя Львова та використання його у туристично-промоційних цілях, керівники підпорядкованих Вам структурних підрозділів і служб Львівської міської ради намагаються скрізь замінити історичну бруківку на асфальт, ігноруючи при цьому думку мешканців нашого міста та абсолютно не враховуючи економічну складову цих процесів. Адже переукладання якісного кам’яного мощення, яке пережило століття, передбачає лише витрати на оплату праці задіяних робітників, на відміну від необхідності придбання нових матеріалів, оплату різноманітної техніки та механізмів при влаштуванні нового асфальтобетонного дорожнього покриття.

Тому просимо Вас, як прогресивного очільника європейського міста, врахувати традиційний характер історичного середовища Львова і вжити всіх можливих заходів для збереження автентичної кам’яної бруківки при капітальному ремонті вулиць С. Бандери, Б. Хмельницького, Т. Шевченка.

Вважаємо за доцільне, підготувати відповідні рішення виконавчого комітету або сесії Львівської міської ради, які юридично закріплять необхідність збереження історичного мощення та інших елементів благоустрою вулиць Львова, як, до речі, вже зробили в ряді міст України“, – зазначається у тексті листа-звернення.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,