Рябошапка назвав СБУ вотчиною контрабанди (ВІДЕО)

Новини 11 Квітня, 2021 1 492
Нардеп від "Слуги народу" відбував термін за зґвалтування, - Рябошапка

Нардеп від "Слуги народу" відбував термін за зґвалтування, - Рябошапка

Санкції, запроваджені проти громадян України, яких звинувачують у контрабанді, матимуть мінімальний економічний ефект. Крім того, ці санкції виходять за межі правового регулювання, передбаченого законом.

Про це в ефірі “Прямого” у “Щасливому інтерв’ю” заявив генеральний прокурор України у 2019-2020 роках Руслан Рябошапка, пише Четверта студія.

– За версією влади, 300 мільярдів на рік Україна недоотримує через контрабанду. Є цей список РНБО. Але політиків та експертів здивувало кілька моментів, що там немає представників СБУ. Тому що СБУ – це вотчина контрабанди.

“Я сказав би, що СБУ є таким економічним оператором цих всіх процесів, свого роду куратором”, – наголосив ексгенпрокурор.

– Чому цих кураторів і представників СБУ не було? Ваш колега і ваш приятель, політик Олександр Данилюк у Facebook написав: “Я перепрошую, шановний президенте, шановні Офіс президента і РНБО. А де санкції щодо Іллі Павлюка? Бізнесмена, якого пов’язують з контрабандою на Західній Україні?”

“Риторичне питання. Санкції застосовані на підставі аналітичних матеріалів Служби безпеки. Так написано в інформаційних повідомленнях і про це говорить сама влада. Тобто СБУ знає хто, знає на скільки грошей і знає, як вони це роблять”, – підкреслив Рябошапка.

Він зауважив, що санкції запроваджуються за агресію проти України та причетність до так званих “ЛНР” та “ДНР”, а не за контрабанду.

“Але замість того, щоб піти законним шляхом, як це передбачено, піти через відкриття кримінальних проваджень, через переслідування і через, грубо кажучи, “посадки”, як любить говорити наш президент, вони пішли простим шляхом. І застосували механізм не зовсім законний, а точніше, незаконний, на мою думку, оскільки економічна контрабанда і санкції за економічні злочини… контрабанда не є до кінця економічним злочином, і вони не можуть застосуватись відповідно до закону про санкції”, – пояснив Рябошапка.

“Якщо говорити простими словами, то санкції застосовуються за все, що пов’язано з війною проти України: за розв’язання війни, за підтримку війни, за її фінансування, за якусь гібридну підтримку через телевізійні канали”, – зазначив колишній генеральний прокурор.

– А до чого тут контрабанда, правильно?

“Я цього теж не зрозумів. Але це простий інструмент, і він досить ефективний для президента. Президент швидко може ним скористатися, і він вирішив, на жаль, цим інструментом скористатися. Але він має розуміти, що саме його підпис стоїть на указі про введення цих санкцій, а не РНБО. РНБО – це дорадчий орган”, – підкреслив Руслан Рябошапка.

– Я правильно розумію, що рішення президента Зеленського є незаконним про санкції десятьом контрабандистам, за версією РНБО?

“Я б такий указ не підписав. Застосування цих санкцій виходить за межі правового регулювання, передбаченого законом про санкції. Це однозначно”, – наголосив ексгенпрокурор.

Руслан Рябошапка зауважив, що результативність запроваджених санкцій викликає сумніви. За його словами це буде мінімальний ефект, адже можна створити десятки інших компаній, які так само будуть займатися контрабандою.

“Санкції ж не зупинять автомобіль з контрабандою. Я думаю, що ефект від цих санкцій буде мінімальний. Оскільки в самих компаніях навряд чи були засновниками ці “королі контрабанди” чи топконтрабандисти. Це компанії, які через певних підставних осіб були з ними пов’язані. Будуть інші десятки й сотні компаній, новостворених економічних операторів”, – розповів Рябошапка.

“Ті самі люди в СБУ залишились, вони ж нікуди не ділися, які повинні були боротися, а насправді не боролися з контрабандою. Вони нікуди не ділися. Там якихось митників зараз “покошмарять”, перетасують переведуть в Чернівці чи в Одесу, а з Одеси у Вінницю і навпаки”, – зауважив колишній генпрокурор.

“Чесно кажучи, я не думаю, що і президент очікує якийсь економічний ефект від цього всього. Медійний – так. Електоральний – так. Він отримає величезний плюс, можливо, виражений у процентах підтримки. Люди підтримають цей захід, тому що люди хочуть “сильної руки”, люди хочуть “порядку”. І президент досить популістично підіграє цим настроям населення”, – заявив ексгенпрокурор України.

– Я так розумію, що Іллю Павлюка в наступних санкціях шукати не потрібно?

“Це залежить від його лояльності до Офісу президента. Я думаю, що це такий сигнал теж і йому: якщо ти не будеш лояльним до нас, то ти можеш бути продовженням в іншому топ-10”, – зауважив Рябошапка.

Коментарі

Позначки: