Румунії слідом за Польщею загрожує штрафна процедура ЄС – президент

Новини 21 Грудня, 2017 379

Ілюстративне фото

Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест буде наполягати на змінах в своїй судовій системі, попереджає президент країни

Відповідаючи на запитання журналістів, чи не ризикує Румунія підпасти під ті ж санкції, які можуть бути запроваджені проти Польщі, президент Румунії Клаус Йоганніс сказав, що такий ризик існує, інформує  Euractiv.

“Якщо ви вважаєте, що зміни в судовому законодавстві не матимуть наслідків, ви напевне звалилися з неба”, – сказав Йоганніс журналістам, додавши, що масштаби наслідків будуть залежати від остаточної форми законів.

Вперше в історії Європейська комісія вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через стурбованість з приводу верховенства закону. Якщо Варшава не змінить ситуації, це може призвести до припинення її права голосу в ЄС.

Сенат Румунії також затвердив у середу 20 грудня другий законопроект, який є частиною судової реформи, яка також вважається спробою політиків взяти під контроль систему правосуддя.

Румунський план змін судової системи піддався критиці з боку Європейської комісії та Сполучених Штатів. Президент Румунії Клаус Йоганніс теж неодноразово виступав проти реформи.

Коментарі

Позначки: , ,