Розслідуванням військових злочинів має займатися окреме формування – Анатолій Матіос

Новини 14 Листопада, 2017 78

Заступник Генерального прокурора - Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Фото: Ulvovi

Усі, хто несе службу, і під тягарем посттравматичного синдрому, вчиняючи з умислом чи без умислу злочини – повинні бути адекватно розцінені і адекватно покарані

Розслідуванням військових злочинів у майбутньому має займатися окреме формування. Про це заявив заступник Генерального прокурора – Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос під час співбесіди для зайняття керівної посади у ДБР, передає УНН.

“Вважаю, що від ДБР (Державне бюро розслідувань4studio) із часом така функція, як розслідування військових злочинів, повинна буде відійти до іншого формування, яке буде називатися чи Бюро військової юстиції, чи військова поліція. Тому що це контроверсійна річ”, – сказав Анатолій Матіос.

Він також підтримав позицію Президента щодо створення військових судів.

“Я дуже болісно ставлюся до того, що з 20 числа (листопада4studio) військові злочини, які будуть вчинятися, будуть змушені реєструвати прокурори і віддавати до цивільної поліції. Є корпоративне несприйняття військових цивільними. Є багато інших речей, які призведуть до певного колапсу. Ми в тилу. І всі, хто несе службу, і під тягарем посттравматичного синдрому, вчиняючи з умислом чи без умислу злочини – повинні бути адекватно розцінені і адекватно покарані. Підтримую позицію Глави держави про створення військових судів”, – сказав військовий прокурор.

Анатолій Матіос також сподівається, додатковою функцією ДБР стане боротьба з організованою злочинністю в її радикальних проявах із застосуванням зброї.

“Ми бачимо, що переатестація, переформатування дали побічне від реформи явище, як неможливість опанувати розповсюдження насильницьких злочинів, особливо пов’язаних з обігом зброї. Держава, яка не захищає свої інструменти – інструменти примусу, а це правоохоронні органи, вона втрачає у своїй безпеці. А коли держава не може гарантувати монополію застосування сили виключно з боку держави, то вона перетворюється в територію”, – сказав Анатолій Матіос.

Коментарі

Позначки: , ,