Розпорядженням Садового ЄБРР перераховано ще понад 230 млн грн

Новини 05 Травня, 2023 2 233

Питання кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку сьогодні стало каменем спотикання між депутатським корпусом Львівської міської ради та керівництвом міста. Найважливіша проблема – ефективність використання коштів цього кредиту. Але чиновники ЛМР регулярно засекречують питання виплати коштів для погашення цього кредиту.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Leopolis.news.

Так, на офіційному сайті ЛМР є згадка про розпорядження міського голови № 96 від 05.04.2023 року «Про перерахування Європейському банку реконструкції та розвитку коштів для погашення кредиту». Але наявна лише його назва, без змісту самого документа.

Нагадаємо, що відповідно до ухвали Львівської міської ради № 2580 від 6 грудня 2022 року Львівська МТГ запозичить до бюджету 25 мільйонів євро у Європейського банку реконструкції та розвитку.

Як зазначено в ухвалі, кошти будуть направлені на функціонування комунальних підприємств ЛКП «Львівелектротранс», ЛКП «Львівавтодор», ЛМКП «Львівводоканал», ЛМКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Зелене місто», а також з метою пом’якшення впливу війни проти України.

Місто отримає кредитні кошти двома траншами по 10 та 15 млн грн, а повернути борг до ЄБРР потрібно за 4,5 роки з моменту підписання договору. Відсоткова ставка по кредиту буде розраховуватися на основі 6-місячної Міжбанківської ставки Єврозони (Euribor) плюс маржа у розмірі 2,5 % на рік у євро (625 тис євро).

Також за рахунок місцевого бюджету будуть покриватися витрати на резервування двох траншів коштів за ставкою 0,5 % річних (транші на суму 75 тис. євро та 50 тис. євро) та 40 000 євро фактичних витрат на послуги сторонніх юридичних радників, пов’язані з підготовкою надання фінансування ЄБРР.

Як вдалося з’ясувати журналісту Leopolis.news, у квітні міський голова Львова доручив Департаменту фінансової політики ЛМР перерахувати  ЄБРР кошти в сумі 231 млн 350 тис. грн (5 млн 642 тис. євро при курсі 41 грн за одне євро) для повернення основної суми кредиту. Між іншим на цьому розпорядженні стоять підписи і Садового, і Москаленка. На останнього покладено і контроль за виконанням цього документа.

До речі, ще 219,9 млн грн було виплачено ЄБРР у жовтні минулого року.

Ці кошти виплачені на основі кредитного договору між  Львівською міською радою та  Європейським банком реконструкції та розвитку від 19 травня 2021 року (операційний номер 52829).

Коментарі

Позначки: , , , ,