РФ порушила домовленості Нормандського саміту про  повернення заручників і припинення вогню. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час виступу з трибуни парламенту.

«Вчора в Мінську відбулося останнє в цьому році засідання тристоронньої контактної групи та робочих груп. Під час зустрічі РФ і контрольовані нею бойовики зірвали, нівелювали і перекреслили всі досягнення саміту в нормандському форматі», – сказала парламентар.

Ірина Геращенко зауважила, що під час саміту в Парижі було домовлено про дві ключові речі: звільнення заручників до Нового року і безстрокове припинення вогню, дата припинення вогню мала бути визначена вчора в Мінську.

«Наразі ми бачимо, що перекреслені всі домовленості. В цьому контексті, ми засуджуємо дії  РФ, яка несе повну відповідальність за зрив цих домовленостей, а також будемо апелювати до наших міжнародних партнерів України у нормандському форматі – Німеччини і Франції.

«Європейська Солідарність» наголосила на тому, що всі учасники саміту несуть відповідальність за виконання досягнутих домовленостей.

«Міжнародні партнери так само є гарантами виконання цих домовленостей. Неприпустимо, що сотні українських заручників і політв’язнів не мають шансу зустріти новорічні свята вдома», – наголосила політик.

Також «Європейська Солідарність» закликала ОБСЄ провести відеоконференцію в мінському форматі, аби домовленості саміту були виконані.

Народний депутат наголосила, що найголосніше про невиконання домовленостей має говорити українська влада, але вона чомусь мовчить.

«Закликаємо українську владу голосно говорити про невиконання Росією домовленостей нормандського формату», – закликала політик.