Надання українського громадянства росіянам за спеціальною процедурою може бути використано, як інструмент гібридної війни з боку Росії проти України, – про це під час ефіру на телеканалі «Прямий» заявив заступник голови «Меджлісу» кримськотатарського народу, кандидат у народні депутати від партії «Європейська Солідарність» Ахтем Чийгоз.

«Росія зацікавлена в різних формах анексії, щоб повернути Україну під контроль. Вона здійснює експансію в різному вигляді. Спростити процедуру отримання українського громадянства російськими громадянами, означає для них безконтрольну сферу впливу через різні категорії людей.

Для реалізації цієї ініціативи необхідно визначити ряд конкретних критеріїв. А також відповісти на питання чому спрощення процедури стосується тільки громадян Росії. Адже Росія продовжує, як і раніше гібридно потрапляти до України, в тому числі через інформаційно – називаючись лібералами. Ми маємо пам’ятати, що лібералізм в Росії закінчується коли питання стосується Криму», – сказав Ахтем Чийгоз.

Він наголосив, що по відношенню до жертв політичного переслідування, існує окрема процедура, яка чітко регламентована і не потребує зміни законодавства.

«Якщо мова іде про політичне переслідування, то є розроблений в світі механізм щодо отримання політичного притулку. Він не дає тобі потім право, як громадянину брати участь у всіх виборних процесах. Ми маємо бути дуже обережними та уважними в цьому питанні, щоб захистити власну державність», – зазначив Ахтем Чийгоз.