Росія вимагає від України повернути 4,5 мільярдів доларів “боргу Януковича”

Новини 09 Грудня, 2019 149

Екс-президент України Віктор Янукович

Росія оцінює борг України за кредитом у 3 мільярди доларів, взятого колишнім президентом Віктором Януковичем у 2013 році, з урахуванням нарахованих відсотків у 4,5 мільярдів доларів.

Про повідомляє Міністерство фінансів РФ, пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

Така оцінка наведена в повідомленні про початок у Верховному суді Великої Британії чотириденних слухань з апеляції, поданої російською стороною на рішення Апеляційного суду Англії. У РФ відзначають, що суд Англії відхилив усі пропозиції, доводи України за винятком одного – йдеться про доводи України про випуск єврооблігацій під тиском російської сторони.

Одночасно з цим суд розгляне скаргу України у зв’язку з відхиленням інших її аргументів.

“Якщо Верховний суд винесе рішення щодо аргументу про надання неправомірного тиску на користь трасти і відмовить у задоволенні скарги України за рештою аргументів, РФ матиме право на отримання всієї суми заборгованості за єврооблігаціями, а також на додаткові відсотки, і в подальшому оскаржити це рішення вже буде неможливо”, – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту (3 мільярдів доларів – сам випуск та 75 мільйонів доларів – останній купонний платіж).

Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості.

Коментарі

Позначки: ,