Росія не зацікавлена в проведенні великих обмінів полоненими, – Лубінець

Новини 27 Липня, 2023 93

Росія не зацікавлена в проведенні великих обмінів полоненими, - Лубінець

Омбудсмен Дмитро Лубінець зустрівся з родичами військовополонених та зниклих безвісти

26 липня у сесійній залі Львівської обласної відбулася зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця з родичами військовополонених та зниклих безвісти за особливих обставин з Яворівського району Львівської області та Львова.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

Участь у зустрічі взяли: представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Львівській області, депутат обласної ради Тарас Подвірний, голова постійної комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Львівської обласної ради Микола Іщук,заступник голови Львівської військової адміністрації Іван Собко, представники військових формувань Львівщини, Західного регіонально управління Держприкордонслужби, слідчих органів поліції ГУ УМВСУ у Львівській області, Служби Безпеки України, територіальних центрів комплектування, пенсійного фонду, органи місцевого самоврядування і міська влада Яворова, громадських організацій, представники Регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Під час зустрічі Дмитро Лубінець повідомив, що єдина причина неповернення українських військовополонених – це позиція російської сторони. “Це моя особиста точка зору, що російська сторона не зацікавлена в проведення великих обмінів, – зазначив Дмитро Лубінець. – В Україні створено єдиний орган, який займається цим питанням – це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Іншого органу немає. Якщо до вас хтось телефонує і розказує, що хтось може посприяти, починають вимагати кошти й надати якусь інформацію – знайте, що усе це шахраї, які грають на ваших почуттях”.

Омбудсмен повідомив, що списки всіх, хто підлягає обміну, вони постійно передають іншій стороні. “Нам вдається встановити, де перебуває полонений і в яких умовах, але це не впливає на процес повернення. Навіть коли ми знаємо все про людину і коли вона верифікована як військовополонений, це не означає, що це пришвидшить або полегшить роботу з повернення полоненого. Щодо зниклих безвісти, то приблизно 40 відсотків тих, хто був потенційно зниклим безвісти повертаються з полону”.

Дмитро Лубінець пояснив, що процес верифікації полоненого відбувається виключно через процедуру Міжнародного комітету Червоного Хреста. “Поки представники Червоного Хреста фізично не дійдуть до полоненого, не дадуть цю інформацію через Женеву своїм колегам в Україні, тільки після цього цей статус міняється. Але знову ж таки, цей статус ні на що не впливає”, – зазначив омбудсмен.

Зустріч відбулася у форматі відповідей на запитання. Родичі військовослужбовців мали змогу підготувати особисті звернення до Омбудсмана, з’ясувати можливості розв’язання проблемних питань у комунікації зі слідчими органами поліції, центрами комплектувань, військовими частинами, банківськими установами, органами соціальної допомоги, а також передати додаткову інформацію щодо перебування полонених родичів представникам Червоного Хреста.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Львівській області, депутат обласної ради Тарас Подвірний наголосив, що це вже друга за останні пів року зустріч Дмитра Лубінця з родичами військовополонених та зниклих безвісти за особливих обставин у Львові.

“Омбудсмен України та Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими займаються поверненням додому усіх, хто утримується рф. Але найбільше для повернення полонених додому роблять наші військові з ЗСУ – наголосив Тарас Подвірний. – Під час сьогоднішньої зустрічі вчергове було чимало питань до представника міжнародного комітету Червоного Хреста, щодо умов утримання українських військовополонених та їхньої бездіяльності. Наголошуємо також, що під час обмінів ми проводимо опитування звільнених з полону і запитуємо чи бачили вони представників Червоного Хреста. І поки що не було жодної позитивної відповіді”.

На завершення зустрічі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликав рідних військових та військовополонених бути обережними, не вестися на російські наративи й знати та вірити, що Україна робить надзвичайно велику роботу, щоб якнайшвидше повернути додому усіх своїх героїв.

Коментарі

Позначки: , , ,