«Формула Штайнмаєра», під якою підписався президент Зеленський під час зустрічі в Нормандському форматі, несе в собі великі ризики, – про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час спілкування з журналістами, пише Четверта студія.  

«Там є дві серйозні зачіпки, які можуть стати пасткою Кремля. Перша – це питання постійного особливого статусу для окупованих територій. Хочу нагадати, що той закон, який приймала попередня Верховна Рада, мав обмеження і мав діяти лише три роки для того, аби повернути де-юре, де-факто українську владу на окуповані території. Постійне закріплення особливого статусу є кремлівською пасткою, яка може створити на території ОРДЛО передумови для появи анклаву, що житиме за законами РФ», – зауважила народний депутат.

«Друга пастка, яка міститься в «формулі Штайнмаєра» – це формулювання, що вибори мають бути «в цілому» визнані такими, що відбулися і відповідають стандартам. Що означає «в цілому»?.. Вибори або відповідають, або не відповідають демократичним стандартам», – сказала вона.

Також важливо, або нинішня влада повернулася до «дорожньої карти», в якій крок за кроком прописані безпекові питання, і тільки після цього можна говорити про проведення виборів на цих територіях.

«На жаль, це питання також не обговорювалось під час зустрічі в Нормандському форматі», – додала політик.

Ірина Геращенко наголосила, що саме в деталях ховаються ті речі, які потім можуть по-різному трактуватися Україною і Росією. «Неодноразово Російська Федерація на свій лад трактувала підписані документи», – нагадала Ірина Геращенко.