Російські кібершпигуни знову активізувались на тлі військових навчань “Об’єднані зусилля – 2021”

Новини 29 Вересня, 2021 64

Російські кібершпигуни знову активізувались на тлі військових навчань "Об'єднані зусилля - 2021"

22 вересня в Україні розпочалися стратегічні командно-штабні навчання Збройних сил України «Об’єднані зусилля – 2021».

Про це пише Четверта студія з посиланням на Цензор.нет.

Основна мета масштабного навчання ‒ підвищення оборонних спроможностей України та покращення взаємосумісності зі Збройними силами держав-членів НАТО. Загалом у стратегічному командно-штабному навчанні «Об’єднані зусилля – 2021» задіяно близько 12,5 тис. військових та понад 600 одиниць озброєння і військової техніки.

До проведення стратегічного командно-штабного навчання для спільного виконання навчально-бойових завдань залучено військові підрозділи 15 країн, серед них ‒ 11 країн-членів НАТО та 4 країни-партнери.

Крім того, від Північноатлантичного альянсу, а саме зі Стратегічного командування НАТО з операцій, запланована участь групи експертів.

Цілком зрозуміло, що такий захід, що об’єднує зусилля багатьох країн на захист здобутків демократії, не міг залишитися без прискіпливої уваги путінського Кремля.

Влада РФ сприймає будь які прояви об’єднання міжнародної демократії, як загрозу власному диктаторському режиму, намагаючись у будь який спосіб спотворити інформацію щодо таких зусиль, використовуючи такі звичні у своїй практиці засоби дезінформації та кібертероризму. Не стали винятком і цьогорічні міжнародні командно-штабні навчання «Об’єднані зусилля – 2021».

Заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк повідомив, що зараз фіксується збільшення кібератак в галузі безпеки і оборони. «Будь-які такі заходи завжди супроводжуються кібершпіонажем і кіберагресією зі сторони наших противників. Зокрема, це Російська Федерація і держави, які підтримують її політику. Це відбувається завжди. Рівень виявлених кіберінцидентів в такі періоди зростає в рази», – сказав Демедюк і наголосив, що таке саме зростання фіксується і під час нинішніх навчань.

Кількість фейків на сторінках інтернет-видань, які розповсюджуються ворожими кіберзлочинцями, стрімко зросла. Це не перша агресія на інтернет-простір країни з боку злочинних угруповань з території РФ.

Достатньо пригадати, як минулого року відбулася потужна гібридна атака для дестабілізації ситуації в Україні та у зв’язку з масштабними стратегічними командно-штабними навчаннями «Об’єднані зусилля-2020». Тоді були «зламані» сайти МВС України та розповсюджена інформація про «загибель військовослужбовців НАТО», «зґвалтування військовиками НАТО українських дівчат» та, навіть, про «аварію на Рівненській атомній електростанції». Схоже, що «авторам» реально бракує фантазії, адже сюжети цих фейків повторюються під час усіх навчань НАТО. Такі саме «новини» з’являлися в минулих роках в Польщі, Грузії та Балтійських країнах.

Подібні напади в Україні все ще вважають частиною інформаційної чи гібридної війни. Тоді як НАТО — до приєднання до якого ми нібито прагнемо — відносить кібератаки до суто військової сфери. Ще у 2014 році члени Альянсу зробили кіберзахист важливим елементом колективної оборони, оголосивши, що кібератака може призвести до застосування положення про колективну оборону (Статті 5) Основоположного договору НАТО. В 2016 році члени Альянсу визнали кіберпростір сферою військових операцій і взяли на себе додаткові зобов’язання надати пріоритетність посиленню кіберзахисту своїх національних мереж та інфраструктури.

Найбільш дієвим засобом для українських ЗМІ у протидії інформаційній війні, яку проводить Кремль, є ретельна перевірка даних, що безпосередньо стосуються ЗС України і представників армії держав-членів НАТО з метою попередження поширення непідтвердженої інформації та введення суспільства в оману.

Відповідно, не даючи ворогу ніяких шансів досягнути своїх цинічних підступних цілей.

Коментарі

Позначки: