Робота в Україні: чи будуть знижуватися зарплати та кому наразі платять найбільше

Новини 24 Серпня, 2022 65

Рівень зарплат у більшості професій стабілізувався – подальшого зниження не планується

Серпневі зарплати у більшості професійних сфер в Україні утримуються від зниження. Від червня почалася стабілізація рівня окладів українців.

Про це повідомляє grc.ua.

Отже, можна стверджувати, що компанії, які планували оптимізацію витрат на персонал, вже здійснили зниження зарплат та бонусів. Рівень зарплат за літо стабілізувався.

Далі з початком осіннього бізнес-сезону зарплатна статистика українських компаній може покращитися. Серед можливих варіантів прогнозу – підвищення зарплат ключовим співробітникам або поступове повернення окладів всіх співробітників до довоєнного рівня.

Найбільше зниження зарплат відбулося у квітні та травні, тоді падіння медіанної зарплати склало від 9% до 58% залежно від професійної сфери. З червня почалася стабілізація окладів, які пропонували у відкритих вакансіях. Наприкінці літа спостерігаються незначні коливання середніх зарплат, проте можна говорити, що їх рівень переважно зафіксувався.

Трійка професійних сфер, в яких платять найвищі зарплати, незмінна – ІТ-сфера, керівники та консалтинг. Спеціалістам зі сфери інформаційних технологій наприкінці літа у відкритих вакансіях в середньому пропонують зарплату 92 800 грн.

Керівникам та директорам пропонують у середньому 81 300 грн, що більш ніж наполовину більше, аніж у липні. Відчутно збільшилися зарплати, які пропонують у відкритих вакансіях у серпні в сфері консультування.

У липні медіанна зарплата, яку пропонували новим співробітникам консалтингу, становила 32 300 грн, у серпні показник середньої зарплати складає 58 300 грн.

Окрім вищеназваних “дорогих” сфер, до десятки найбільш високооплачуваних співробітників потрапили бухгалтери та спеціалісти з управлінського обліку та фінансів підприємства.

Більше 20 тис. гривень в середньому пропонують в серпні також у сфері будівництва та нерухомості (27 300 грн), у сфері маркетинг, реклама та PR (26 500 грн), у сфері закупівель (26 400 грн).

Трохи більше 20 тис. гривень в середньому пропонують спеціалістам медіа-сфери та освітянам, рівень середньої заробітної плати у відкритих вакансіях для них складає 20 900 грн та 20 700 грн відповідно.

Нагадаємо, у Польщі середня зарплата на робітничих спеціальностях, які переважно обіймають українці, сягає 3500-4000 злотих на місяць (28-32 тис. грн). Від початку повномасштабної війни 14,6% українців, які мешкали на території Польщі, перевезли сім’ї до себе. Натомість майже 75% працевлаштованих українців в Польщі надсилають частину коштів до України.

 

Коментарі

Позначки: