Робота в Польщі: уряд стикнувся з проблеми працевлаштування українських біженців

Новини 15 Травня, 2022 168

Незнання мови — одна з перешкод

Польські урядовці разом з представниками бізнесу і неурядових організацій розробили рекомендації щодо інтеграції та працевлаштування українських біженців.

Про це повідомляють в аналітичному центрі агенції з працевлаштування «Gremi Personal», пише «Уніан».

Серед пропозицій — програма фінансової підтримки підприємств у створенні нових робочих місць, моніторинг попиту на робочу силу у різних галузях, а також створення загальнонаціональної бази компетенцій українських біженців в Польщі.

Урядовці Польщі стикнулися з низкою проблем у працевлаштуванні українських біженців. Актуальним залишається питання їхнього місцезнаходження: більшість біженців продовжують обирати великі конгломерації Польщі, де роботу без знання мови і досвіду знайти значно важче, ніж у невеликих містах, навколо яких концентруються виробничі підприємства.

Найбільший попит на працівників у харчовій промисловості, логістиці і галузі «HoReCa» — поза великими містами.

Одна з пропозицій від місцевих влад Польщі — розробка програми фінансової підтримки підприємств у створенні нових робочих місць, а також постійний моніторинг попиту на роботу в різних галузях.

Також учасники обговорення запропонували створити програму масового та швидкого вивчення польської мови для громадян України, які хочуть працювати. Її незнання є перешкодою для пошуку кваліфікованої роботи, а також для інтеграції у польське суспільство. Серед інших проблем, з якими стикаються українські біженці в Польщі — складнощі із влаштуванням дітей, а також пошук житла. У перші 2 місяці війни біженців розміщували безкоштовно. Натомість нині постає питання пошуку оплачуваного житла для них — особливо тих, хто має намір працювати.

Коментарі

Позначки: ,