РНБО не може визначати, чи є особа олігархом, – Разумков

Новини 14 Липня, 2021 35
Дмитро Разумков. Фото: відкриті джерела.

Дмитро Разумков. Фото: відкриті джерела.

Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом і в неї немає повноважень визначати, чи є особа олігархом, для цього повинна бути структура при НАЗК.

Таку думку висловив голова Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв’ю Liga.net, пише Четверта студія.

“РНБО є координаційним органом. І повноважень визначати, чи є особа олігархом, у неї немає. Плюс ми стикаємося з конфліктом інтересів”, – сказав Разумков.

Він додав, що якщо хтось із РНБО буде перебувати в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу, то він не проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів і не звітуватиме про свої зустрічі.

Разумков також зазначив, що до складу РНБО входить невизначена кількість людей, вона не обмежена: “Це може бути 10, 20, 50 або навіть 1000 людей. По-третє, закон пишеться на 10 років. Сьогодні президентом є Володимир Олександрович Зеленський, але через деякий час цей закон діятиме при іншому президенті. І велике питання, наскільки він буде чесно використовувати цей механізм”, – додав він.

На думку Разумкова, для визначення, чи є особа олігархом, має бути структура при НАЗК, яка працюватиме на громадських засадах.

“Ця комісія створюється завдяки конкурсу, в рамках якого можуть залучатися також іноземні експерти. Ці люди обираються на весь термін дії закону, але з можливістю зміни голови кожних два роки або за бажанням комісії. Вона повинна засідати, наприклад, один раз на місяць. Матеріали їй мають надаватися відповідними структурами. З тих, що ще там не вказані, може бути Рахункова палата. Комісія отримує необхідні матеріали, докази і має безпосередній доступ до відповідних державних реєстрів”, – вважає Разумков.

Спікер парламенту також зазначив, що в своїх поправках до законопроєкту про олігархів буде пропонувати розширити перелік осіб, які повинні декларувати зустрічі з олігархами, тому що дуже часто чиновники не роблять це самостійно, а мають для цього помічників або працівників апарату.

За його словами, станом на ранок вівторка, 13 липня, до законопроєкту про олігархів подано 98 поправок.

Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому засіданні 1 липня прийняла в першому читанні президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особу може бути віднесено до олігархів. Крім цього, мова йде про створення Реєстру олігархів.

Коментарі

Позначки: