Рано чи пізно окупант буде вигнаний з українського Криму, – Мустафа Джемілєв (ВІДЕО)

Новини 18 Травня, 2021 225
мустафа джемілєв

мустафа джемілєв

Рано чи пізно російський окупант буде вигнаний з Криму, а його руки, протягнуті на суверенітет і цілісність України, будуть зламані.

Про це під час виступу у Верховній Раді заявив лідер кримських татар, народний депутат від “Європейської Солідарності” Мустафа Джемілєв, пише “Четверта студія” з посиланням на Прямий.

“77 років тому, в цей день, 18 травня 1944 року почалася депортація корінного народу Криму з їхньої історичної Батьківщини – Кримського півострова. Депортовано було не лише все цивільне населення, розправилися також більш ніж з 10 тисячами кримських татар – солдатами, офіцерами, які були зняті з фронту, роззброєні та відправлені в так звані табори трудової армії. Більшість з них там загинула. Вони були просто вбиті. Спорожнілий півострів наступні роки почав інтенсивно заселятися переселенцями з Російської Федерації”, – сказав Джемілєв.

Він наголосив, що злочин радянського режиму, що спричинив загибель понад 46 відсотків кримських татар, було справедливо кваліфіковано постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року як злочин, геноцид кримськотатарського народу.

“Для виправдання цього злочину та обґрунтування депортації в ті роки ще 13-ти етносів і народів Криму, північного Кавказу і німців Поволжя був придуманий міф про їхню нелояльність до “совєтського” режиму. Головною метою, як про це пізніше писали навіть в пресі післявоєнного Криму, було бажання радянській компартії зробити Крим в стратегічних і військових цілях суто російською областю. Це трагічна дата до сьогоднішнього дня може дещо б і втратила свою гостроту, адже пройшло більше чверті століття. Але події останніх 7 років свідчать про те, що російські правителі ні на йоту не змінили свого ставлення до народу, які не мають намір миритися з їхніх диктатом, з їхнім прагненням перетворити, як свій народ, так і народи захоплених територій покірних холопів”, – додав нардеп.

Він нагадав, що більше півстоліття кримськотатарський народ вів ненасильницьку боротьбу з радянським режимом за право повернення своєї Батьківщини та відновлення ліквідованої після депортації автономії.

“Безпрецедентний для радянського періоду масовий національний рух кримських татар став потужним крилом загального демократичного дисидентського руху в СРСР проти тоталітаризму. Сотні людей пройшли через радянські тюрми, табори і спецлікарні. Повернення на свою Батьківщину стало можливим тільки в останні роки радянської перебудови. І особливо після розпаду Радянського Союзу і проголошення Незалежності України”, – зауважив Джемілєв.

Нардеп звернув увагу, що історія повторюється: знову російська окупація, знову репресії, примус корінних жителів до виїзду зі своєї Батьківщини. Знову масове заселення півострову переселенцями з сучасної Росії, знову терористичний режим, який за багатьма своїми параметрами схожий з радянським режимом в найжорсткіші його періоди

“Я впевнений в тому, що рано чи пізно окупант буде вигнаний з нашої території. І руки, протягнуті на суверенітет і цілісність України, будуть зламані. Але як скоро це станеться, залежить від багатьох чинників. І в першу чергу від рішучості самої України і її вищого представницького законодавчого органу – Верховної Ради.

Я сподіваюся, що всі законопроєкти, спрямовані на деокупацію території та визначення її статусу після деокупації, на зміцнення обороноздатності України, а також на відновлення законних прав корінних народів Криму, які вже найближчим часом будуть подані на розгляд, будуть підтримані нашим парламентом”, – заявив лідер кримських татар.

Коментарі

Позначки: ,