Райони «нарізали» відповідно до інтересів «Слуг» без консультацій з громадами, – Гончаренко

Новини 06 Серпня, 2020 122
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Влада Зеленського змінила адміністративно-територіальний поділ країни відповідно до власної вигоди, а не раціонального розподілу з врахуванням інтересів громад.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в ефірі телеканалу «Прямий», пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу політсили.

«Скорочення числа районів в Україні було необхідне, тому що колись вони формувалися за принципом кількості членів КПРС в тій чи іншій місцевості. Зрозуміло, що це вже стало абсолютним анахронізмом, бо були райони і на 100 тисяч людей, і на 10 тисяч. Це ненормально. Проблема в тому, що ця мапа була змінена волюнтаристськи без обговорення з людьми, без врахування всіх інтересів і думок. Це питання надзвичайно чутливе для людей, особливо в сільській місцевості, і їхню думку не врахували», – підкреслив політик.

«Це було зроблено, як «Слугам народу», мажоритарникам або адміністраціям було вигідно. Це призвело до того, що багато питань є в Київській, Одеській – назвіть будь-яку область, і там є проблема. Люди не розуміють, чому саме там центр, чому така кількість районів», – наголосив він.

«Треба було врахувати думку людей. Адже це вплине на життя людей. Уявіть собі, що сьогодні є райцентр, який фактично перестав бути райцентром. Скільки людей в ньому втратять роботу в органах державної влади, місцевого самоврядування. Це відображається на економіці. Якщо в людей немає доходів, то звичайно це означає, що вони втрачають можливості для свого розвитку», – додав Гончаренко.

Політик наголосив, до конфліктних ситуацій між гілками влади призведе включення обласних центрів у склад районів і законодавча неврегульованість повноважень їх представників.

«У нас сформовані райони, в які включені обласні центри: Харківський – 2 мільйони людей, Одеський – 1 мільйон 300 тисяч. Це більше, ніж Волинська, Чернівецька, Закарпатська області України. Якими будуть відносини між обласними центрами і районами – велике запитання, на яке немає відповіді. Чи не перетворять це на великий відкат децентралізації, коли над міським головою великого обласного центру буде ще стояти голова РДА, який буде намагатись на щось впливати. Це може створювати дуже серйозні конфлікти. Не розумію навіщо було знижувати рівень великих міст до районного», – сказав Гончаренко.

Коментарі

Позначки: , ,