Рада заборонить ворожу пропаганду

Новини 11 Квітня, 2022 348

Фото: РБК-Україна

Рекомендували ухвалити у 2-му читанні в цілому проект Закону «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України»

Заборона ворожої пропаганди, захист прав дітей під час війни; здійснюваний РФ геноцид української нації; деколонізація топонімів та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Про це повідомила нардеп Євгенія Кравчук, пише Четверта студія.

Саме цим питанням було присвячено сьогоднішнє засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, зокрема:

✅ Рекомендували ухвалити у 2-му читанні в цілому проект Закону «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України» 7️⃣2️⃣1️⃣4️⃣, де я є співавторкою.

Законопроект надає законодавче визначення таким термінам, як «держава-терорист», «пропаганда російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста», «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну»; встановлює заборону поширення пропаганди та символіки воєнного вторгнення.

✅ Рекомендували ухвалити за основу у 1-му читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей 7️⃣0️⃣8️⃣7️⃣ (є співавторкою).

Законопроект розроблено на виконання Постанови про створення Державної служби України у справах дітей», яка має стати саме тим органом влади, який займатиметься поверненням наших дітей в Україну, ефективним захистом їхніх прав, соціальними питаннями. Йдеться, насамперед, про захист дітей на рівні громади.

✅ Рекомендували ухвалити за основу і в цілому в редакції Комітету проект Закону «Про внесення змін до статті 30-1 Закону України “Про охорону дитинства» щодо представництва деяких дітей під час ведення в Україні воєнного стану 7️⃣2️⃣0️⃣0️⃣.

Метою законопроекту є забезпечення законного представництва (крім втручання у майнові питання, питання усиновлення або зміни громадянства) дітей віком до 18 років, які зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, у разі їх відселення за кордон внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів. Це допоможе спростити евакуацію дітей у безпечні місця до моменту возз’єднання з родинами. Важливо також забезпечити добросовісність таких законних представників, адже є прикрі випадки вивезення дітей до РФ керівниками дитячих закладів, які стали колаборантами.

✅ Рекомендували ухвалити за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо реінтеграції та відновлення прав дитини 7️⃣2️⃣3️⃣1️⃣.
Пропонується додати нові підстави для встановлення статусу «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» (такий статус матимуть також діти, які осиротіли або були розлучені з родинами, втратили домівку, залишили місце проживання внаслідок або для уникнення негативних наслідків). Це допоможе державі застосувати всі необхідні механізми, щоб якнайкраще підтримати таких дітей.

Підтримали ініціативи, з опрацювання яких Комітет не є головним:

✅ Проект Постанови про здійснюваний Російською Федерацією геноцид української нації 7️⃣2️⃣5️⃣0️⃣ (є співавторкою), де йдеться про визнання злочинні дії Російської Федерації, що тривають на території України з 24 лютого 2022 року, геноцидом української нації.

✅ За основу – проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімів та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України 7️⃣2️⃣5️⃣3️⃣. Встановлюється заборона присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта.

✅ Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і засобів масової інформації під час дії воєнного стану 7️⃣2️⃣6️⃣6️⃣.

Дякую колегам за фахову дискусію у цей складний час. Працюємо для перемоги України!

Коментарі

Позначки: ,