Рада внесла зміни щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни (ВІДЕО)

Новини 23 Вересня, 2022 198

Цього тижня Верховна Рада України у першому читанні підтримала Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Про це пише Четверта студія з посиланням на повідомлення нардепа від “Батьківщини” Михайла Цимбалюка.

Законопроектом передбачено у законах України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» змінити дату виплати разової грошової допомоги з 5 травня на 14 жовтня, коли відзначається День захисників та захисниць України та надати право Кабінету Міністрів України встановлювати розміри та порядок здійснення такої виплати.

До другого читання команда ВО «Батьківщина» вже готує правки. Так, Законопроектом продовжується надання права Уряду затверджувати розмір допомоги, що є необґрунтованим, оскільки Кабмін може занижувати розмір такої допомоги, як це відбулося, наприклад, у 2021 році.

Так, у 2021 році Уряд затвердив розміри цієї допомоги, які були збільшені на 7,3% проти розмірів затверджених з попереднім роком. Таке збільшення розміру допомоги є необґрунтованим, оскільки індекс інфляції збільшився на 9,5%.

Це призвело до безпідставного зменшення розміру допомоги, наприклад, для осіб з інвалідністю I групи на 90 гривень.

Коментарі

Позначки: