Рада у першому читанні внесла зміни до Кримінального процесуального кодексу України (ВІДЕО)

Новини 07 Вересня, 2022 56
Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Парламент у першому читанні вніс зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення співробітництва з Міжнародним кримінальним судом при проведенні процесуальних дій на території України.

Про це повідомив нардеп від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Так, мета зазначена у пояснювальній записці: «задля ефективного виконання Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду завдань щодо розслідування скоєння на території України воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду».

Прийняття таких змін є виправданим, оскільки на сьогодні відповідно до ч. 1 ст. 624 чинного КПК «процесуальні дії на території України на підставі та на виконання прохання Міжнародного кримінального суду може проводити Прокурор Міжнародного кримінального суду, крім процесуальних дій, виконання яких в Україні здійснюється за погодженням із прокурором або з дозволу слідчого судді, суду», тобто можливість виконання процесуальних дій на території України іншими посадовими особами Міжнародного кримінального суду процесуальним законодавством України не передбачена.

Такі зміни дозволяють проведення процесуальних дій на території України не лише Прокурором Міжнародного кримінального Суду, а й іншими працівниками Офісу Міжнародного кримінального Суду за його дорученням.

Це дає можливість для більш оперативного проведення Міжнародним кримінальним судом на території України розслідувань у справах, за якими Україною визнано юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Коментарі

Позначки: ,