Рада у першому читанні прийняли зміни щодо функціонування пожежної охорони (ВІДЕО)

Новини 20 Вересня, 2022 120

Верховна Рада України у першому читанні проголосувала Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони.

Про це повідомив народний депутат від “Батьківщини” Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Наразі передбачається існування місцевої пожежної охорони (у населених пунктах, де немає пожежно-рятувальних підрозділів, за рішенням місцевих рад за погодженням з ДСНС) та добровільної пожежної охорони (за рішенням громад та суб’єктів господарювання).

Так, Законопроектом пропонується більш детально унормувати порядок діяльності таких підрозділів.

Встановлюється, що працівниками пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони можуть бути громадяни України, що досягли 18 років, мають повну цивільну дієздатність, здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки та пройшли відповідну підготовку.

Працівники пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони проходять обов’язковий медичний огляд. Порядок підготовки працівників встановлюється МВС.

Передбачається, що добровільну охорону окрім органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, можуть створювати також громадські організації.

Членами добровільної пожежної охорони можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, досягли 18 років, мають повну цивільну дієздатність, здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки, пройшли відповідну підготовку.

Участь у забезпеченні добровільної пожежної охорони неповнолітніми особами здійснюється за письмовою згодою їх батьків (усиновителів, піклувальників).

Порядок функціонування добровільної пожежної охорони визначається Кабміном.

Законопроектом встановлюються права та обов’язки членів добровільної пожежної охорони. Члени добровільної пожежної охорони підлягають обов’язковому особистому страхуванню за рахунок коштів відповідних органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій, що утворили такі підрозділи, відповідно до закону.

Коментарі

Позначки: , , ,