Рада розгляне Закон про державну ветеранську патронатну службу

Новини 04 Серпня, 2023 117

Цього тижня Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав включення до порядку денного сесії проекту Закону про державну ветеранську патронатну службу (№9423).

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Демобілізовані військовослужбовці потребують допомоги в процесі переходу від військової служби до цивільного життя. Потреба в такому супроводі особливо потрібна демобілізованими військовослужбовцями, які стали особами з інвалідністю внаслідок війни.

Медичні послуги (лікування, психологічна реабілітація, протезування та ортезування), фінансова підтримка в перші місяці після демобілізації, забезпечення житлом, працевлаштування (повернення на попереднє місце роботи, військова кар’єра, публічна служба, працевлаштування на «розумні» (ергономічні) місця в приватному та публічному секторі, відкриття власної справи, перекваліфікація, у разі необхідності) – це ті питання, які постають перед Захисниками та Захисницями відразу після повернення з фронту.

Враховуючи внесок українських військовослужбовців у можливість України бути вільною, незалежною та суверенною державою, підтримка демобілізованого українця, а також захист його прав після демобілізації є одним з пріоритетів державної політики загалом та соціальної політики зокрема.

Для організації процесу поствоєнної адаптації демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя передбачено створити в системі державної влади (при Кабінеті Міністрів України) Державну ветеранську патронатну службу, яка діятиме продовж 5 років на засадах державно-волонтерського партнерства.

Мета такої Служби – допомогти конкретному демобілізованому отримати конкретну публічну послугу (в тому числі електронну публічну послугу) в системах соціального захисту, охорони здоров’я, освіти та адміністративних послуг. Цей процес передбачає виявлення потреб Захисника або Захисниці у всіх сферах життя після демобілізації, а також вести подальший супровід на шляху їх вирішення.

Послуги Державної ветеранської патронатної служби надаватимуться по всій території України, відповідно до місця проживання кожного демобілізованого військовослужбовця. Законопроектом передбачено, що загальна чисельність працівників Служби складатиме 15 тисяч осіб.

Коментарі

Позначки: ,