Рада провалила ухвалення закону про оборонні закупівлі

Новини 13 Травня, 2020 243

Верховна Рада України не змогла набрати потрібну кількість голосів для прийняття законопроєкту №2398-д “Про оборонні закупівлі”.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”, за прийняття проєкту закону проголосували 220 народні депутати.

Відтак, законопроєкт відправили на доопрацювання у профільний комітет (за-236 голосів).

Законопроєктом передбачено ефективні механізми захисту вітчизняного виробника шляхом врахування інтересів виконавців держконтрактів із закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, у тому числі – можливість коригування цін у випадку суттєвих змін фінансово-економічних умов виконання контрактів, застосування критерію “вартість життєвого циклу” під час відбору виконавців.

За словами розробників законопроєкту, ухвалення цього закону забезпечить гармонізацію правил оборонних закупівель зі стандартами країн-партнерів НАТО та ЄС у частині, що стосується оборонної Директиви 2009/81/ЄС (Директива від 13 липня 2009 року про координування процедур укладення окремих видів контрактів на виконання робіт, закупівлю товарів і надання послуг у сфері оборони та безпеки — ред.).

У Головному науково-експертному управлінні вважають, що доопрацьований законопроєкт фактично дублює більшість положень основного законопроєкту № 2398, майже не відрізняється від законопроєкту № 2398-1 та не враховує переважну більшість зауважень та пропозицій, які раніше надавали юристи.

Нагадаємо, в першому читанні законопроєкт підтримали 293 народних депутати.

Коментарі

Позначки: ,