Рада і Зеленський терміново ухвалили закон, щоб Вітренко працював в.о. міністра

Новини 23 Лютого, 2021 137

Верховна Рада дозволила заступникам міністра керувати міністерствами, якщо посада міністра вакантна. Так само вона дозволила покладати обов’язки міністра на людей, кандидатуру яких раніше відхилив парламент цього скликання.

Такі нововведення – пропозиції президента Володимира Зеленського, пише “Четверта студія” з посиланням BBC Україна.

За рішення проголосували 267 депутатів, зокрема фракція “Слуга народу” і групи “Довіра” та “За майбутнє”.

Нещодавно Рада ввела обов’язкові конкурси для міністрів та інших вищих чиновників. Утім президент запропонував низку змін, яким розширив повноваження заступників і виконувачів міністрів.

Як припускають, основна мета цього закону стосується в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, якого Верховна Рада двічі відмовилися призначити повноцінним міністром – коаліції на чолі зі “Слугою народу” бракувало голосів.

Його хотіли призначити також першим віцепрем’єром.

Але двічі голосування провалювалось – не голосували почергово групи депутатів, яких пов’язували то з Рінатом Ахметовим, то з Ігорем Коломойським.

Деякі експерти пов’язують Вітренка з одним із них, хоча віддаленістю від обох частина експертів і пояснювала провали призначення.

Сам Вітренко нарікав, що у статусі в.о. він обмежений у своїх повноваженнях та не може зібрати ефективну команду в міністерство.

Тепер його повноваження у Міністерстві енергетики суттєво розширяться навіть у статусі в.о.

Чинне законодавство також не дозволяло працювати у статусі в.о. понад два місяці.

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко під час свого виступу у Верховній Раді фактично підтвердив, що ця ініціатива стосується Юрія Вітренка.

За словами Корнієнка, так парламент зможе “розблокувати процеси у Міністерстві енергетики” та вирішувати питання, “коли Верховна Рада не може з якихось причин” призначити того чи іншого міністра.

Це рішення парламенту підтримав і прем’єр Денис Шмигаль.

“Вітаємо це рішення, адже воно вдосконалить конкурсні процедури та гарантуватиме рівні умови доступу до державної служби. Крім того, це дасть можливість розблокувати роботу Міністерства енергетики та виплатити зарплати працівникам державного сектору енергетичної галузі”, – написав він.

Коментарі

Позначки: , ,