Питання підтримки ветеранів мають об’єднювати Раду, – Яна Зінкевич

Новини 03 Червня, 2020 322

Питання підтримки ветеранів мають об’єднувати парламент, а рішення щодо захисту ветеранів мають ухвалюватися у єдності всіх фракцій. Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність», Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни Яна Зінкевич під час виступу в парламенті.

«Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни створена постановою Верховної Ради України від 2 жовтня 2019 року…За даними міністерства соціальної політики станом на 1 січня 2020 всього по Україні налічується один мільйон 22 тис ветеранів війни. Від Верховної Ради очікуються пропозиція нового підходу до оновлення системи державної підтримки ветеранів. Першочерговим завданням для парламенту на 2020 рік є ухвалення нового закону про статус ветеранів та членів сімей загиблих, померлих ветеранів. Він має остаточно врегулювати питання надання статусів та оновити систему державної підтримки ветеранів відповідно до їх потреб. Щодо захисту прав чинних військових, то необхідно врегулювати питання відпусток під час особливого періоду, виплати одноразової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни, впровадити ефективні механізми для реалізації військовослужбовцями своїх виборчих прав», – сказала Зінкевич.

Депутат повідомила, що для вирішення цих питань Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України створила дві робочі групи з метою напрацювання законопроекту щодо виконання рішення КСУ від 18 грудня 2018 року, справа про соціальний захист ветеранів війни та членів їх сімей та по врегулюванню питання встановлена груп інвалідності військовослужбовцям та ветеранам війни.

«Робочою групою з метою напрацювання законопроекту щодо виконання рішення КСУ було проведено низку засідань за участі представників міністерства інфраструктури, міністерства фінансів та міністерства соціальної політики України, Асоціації міст України, профспілок, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та напрацьовано проект закону про внесення змін до закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо відновлення пільг у зв’язку з рішенням КСУ. Прийняття законопроекту та його реалізація дасть змогу забезпечити виконання рішення КСУ щодо соціальної підтримки учасників війни, членів їх сімей, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною шляхом відновлення їх права на безкоштовний проїзд та отримання пільг без врахування їх доходу. Ще однією проблемою є подальше функціонування госпіталів ветеранів війни під час впровадження другого етапу медреформи. Тимчасова спеціальна комісія внесла до парламенту постанову ВРУ про недопущення зупинки функціонування госпіталів ветеранів війни під час впровадження другого етапу медреформи, в якій рекомендує КМУ відтермінувати участь госпіталів ветеранів війни у переході на нову систему фінансування через Національну службу здоров’я України терміном на один рік та зберегти фінансування госпіталів для ветеранів війни шляхом передачі субвенції з державного бюджету через міністерство охорони здоров’я України, зазначила Голова ТСК.

Зінкевич наголосила, що комісія має намір продовжити роботу всіх створених робочих груп і далі співпрацювати з профільним міністерством, Кабінетом міністрів та комітетами ВРУ для захисту прав ветеранів, членів їх сімей та членів сімей загиблих.

«Ми сподіваємося, що питання підтримки ветеранів об’єднуватиме парламент і відповідні рішення для захисту наших захисників будуть ухвалюватися у єдності всіх фракцій. Прошу підтримати діяльність Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни та схвалити звіт про нашу роботу за 6 місяців діяльності», – додала депутат.

Коментарі

Позначки: , ,