Путін ліквідував журналіста, який заявив про незаконне призначення його директором ФСБ, — розслідування

Новини 24 Червня, 2022 64

Російський журналіст Анатолій Левін-Уткін, який намагався розповісти про незаконне призначення Володимира Путіна директором ФСБ, загинув за тиждень після публікації власної статті.

Про загадкове вбивство журналіста нагадали у спеціальному проєкті-розслідуванні видання “Радіо Свобода” та “Настоящєє врємя”, які досліджують перші кроки Володимира Путіна у владі.

Журналісти нагадали, що заступник головного редактора неіснуючого нині видання “Юридичний Петербург сьогодні” Анатолій Левін-Уткін був знайдений мертвим через тиждень після того, як його видання написало статтю про незаконне призначення Володимира Путіна директором Федеральної служби безпеки.

Зазначається, що Путні був призначений директором ФСБ 25 липня 1998 року, а вже 12 серпня видання “Юридичний Петербург сьогодні” опублікувало статтю під назвою “Підполковник Путін незаконно очолив ФСБ”.

Журналісти намагались пояснити, що, згідно із штатним розкладом, цю спецслужбу може очолювати людина у званні мінімум генерал-лейтенанта, тож Володимир Путін отримав цю посаду із порушенням закону.

Матеріал, який пізніше назвали “першою біографією” Путіна, був підписаний редакційним псевдонімом “А.Кириленко”. Розслідувачі з’ясували, що одним із авторів цієї статті був заступник головного редактора видання Анатолій Левін-Уткін.

Через вісім днів, 20 липня, на нього був здійснений напад. Невідомі побили Левіна-Уткіна арматурою, через чотири дні він помер у лікарні. Слід додати, що вбивць так і не знайшли.

Олексій Домнін, який працював тоді головним редактором “Юридичного Петербурга сьогодні”, розповів журналістам, що після виходу статті з ним зустрічалася “людина від Путіна”. Ця особа, за словами Домніна, дорікала йому за “погану фотографію Путіна”.

Видання “Радіо Свобода” знайшло і опублікувало ту статтю про порушення при призначенні Володимира Путіна.

Коментарі

Позначки: ,